Elektródás stimuláció segíthet a női orgazmus elérésében?

Van megoldás a szexuális diszfunkció ellen?

A női szexuális diszfunkció – amelyet általában az orgazmus képtelenségének neveznek – igen nagy számú hölgyet érint világszerte. A kutatók most felfedeztek egy módszert, amely nem invazív módon is hatékony: a neve neuromoduláció.

Figyelemreméltó adat: a nők 40 százaléka tapasztal szexuális diszfunkciót, vagyis olyan problémát, mely meggátolja, hogy a szex során elérje a kielégültséget. Napjainkban már létezik néhány kezelési lehetőség a női orgazmus segítésére, ám összességében nem mondhatók igazán hatékonynak.

A közelmúltban azonban az Ann Arbor-i Michigani Egyetem kutatói olyan terápiát fejlesztettek ki, amely a jelek szerint valóban javítja a női orgazmus képességet. Rájöttek, hogy ún. neuromodulációs kezelések alkalmazásával – amely könnyű és célzott elektromos stimulációt tartalmaz a húgyhólyag működési zavarára – a hölgyek szexuális funkciói is javíthatók.

E különleges kezelés során a beteg hetente egyszer idegi stimulációs terápiát kap, hogy javítsák a neurális jelátvitelt a húgyhólyagot kontrolláló izmokban” – magyarázta Tim Bruns kutató. – “A kismedencei szerveket vezérlő idegek szintén a gerincvelőből indulnak és szétágaznak.”

Bruns és kollégái felfedezték, hogy egy konkrét pont stimulálása – a területé, amely közel van a bokában található tibia ideghez – segít kezelni a húgyhólyag diszfunkciót. Nem teljesen világos, hogy ha elektródát tesznek a bokára, az miért segít stimulálni a kismedencei területet, de a kutatócsoport szerint azok az idegek, melyek a lábfejben futnak, kölcsönhatásba lépnek a gerincvelő környezetében azokkal az idegekkel, melyek elérik a kismedencei területet. Vagyis az ún. szinaptikus útvonalak átfedik egymást, az elektromos stimuláció jótékony hatással van a kismedencei szervekre.

Mivel azonban azzal kapcsolatban nemigen léteztek tanulmányok, hogy ez a terápia segíthet-e javítani a nőknél a szexuális funkciókat, Bruns és kollégái úgy döntöttek, végeznek néhány kísérletet, állatoknál és embereknél egyaránt. Először patkányokon tesztelték a módszer hatékonyságát. Az idegeket a nemi szervek és a boka területén is stimulálták, s 15-30 perc múlva valóban jelentős véráramlás-növekedést tapasztaltak a hüvelyben, ami megnövekedett érzékenységre utal. Ezt követően olyan női önkéntesekkel is tettek próbát, akiknek a húgyhólyagjával minden rendben volt, de szerettek volna felülkerekedni szexuális diszfunkciójukon.

Fotó: 123rf.com

A résztvevőkön 12, ún. transzkután elektromos ideg stimulációs terápiát alkalmaztak, amelyek másfél órán át tartottak. Ezek alkalmával szintén a bokákra és a nemi szervek területére helyeztek elektródákat. A terápiák után 9-ből 8 nő állította, hogy jóval intenzívebb izgalmat érzett, nem volt gondja a hüvely nedvesedésével és képes volt ismét elérni orgazmust. A kutatók a Neuromodulation szaklapban tették közzé eredményeiket.

Úgy tartják, ha a klinikai tanulmányok során 50 százalékos javulást érnek el a tünetek terén, azt sikeres válasznak kell tekinteni. Az egyik önkéntes egy 53 éves nő volt, aki „bizarr, nyomásszerű rezgésérzetként” írta le a terápiát, amelyhez azonban hozzá lehetett szokni. Mint elárulta: nem 100 százalékig olyan, mint régen volt, de ismét képes elérni az orgazmust és az igen jónak is mondható.

Dr. Priyanka Gupta, a tanulmány társszerzője elmondta: a tanulmány jó alternatívát kínál a szexuális diszfunkció kezelésére, mellyel a női orgazmus különösebb gyógyszeres és invazív beavatkozás nélkül javítható.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


2 hozzászólás

  1. Erká

    Így helyes:Elektród,elektródos és van az elektróda-elektródás(így nem!)…Egy apró, ám annál fontosabb különbség van a kettő között!

    Válasz
  2. Erká

    Akkor még egyszer:AZ ELEKTRÓD ÉS ELEKTRÓDA AZ FUNKCIÓJÁBAN KÜLÖNBÖZIK EGYMÁSTÓL! KÉRDEZZÉTEK MEG EGY SZAKEMBERTŐL!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.