Depresszió szakítás után – Hogyan juthatunk ki a gödörből? – 2. rész

Túlélési technikák

A testi sérülésekből való gyógyuláshoz hasonlóan a megtört szív gyógyítása is időbe telik. Ha az idő nem segít, szakértői segítségre lehet szükség: a szakítás utáni depresszió ugyanis mindennapi életünket, munkánkat, családi és baráti kapcsolatainkat is negatívan érintheti.

A szakítás, bármennyire nem veszi komolyan az emberek egy része, ugyanolyan gyógyulási időt vehet igénybe, mint egy valódi testi sérülés. Amennyiben nem segít az idő, s a hangulati zavar problémát okoz a munkában, a családtagokkal, barátokkal való kapcsolatteremtésben, valószínűleg professzionális segítségre van szükség: súlyos depresszió állhat a háttérben.

Cikkünk első felében (LINK) arról esett szó, mikor kell segítséget kérni és milyen módszerekkel élhet a szakember. Lássuk, mi járul még hozzá, hogy kihúzzuk magunkat a szakítás utáni depresszióból.

Bár a kísértés jelentős lehet, igyekezzünk nem belelovallni magunkat az apátiába, a letargikus állapotba. Alááshatja önértékelésünket és súlyosbíthatja a lefelé mutató érzelmi spirált. Ha újra találkozunk barátainkkal és mozogni kezdünk, az segít, ráadásul kitölti időnket, míg meggyógyulunk.

Amint elkezdünk gyógyulni, az alábbi megküzdési stratégiákat is érdemes beiktatni mindennapjainkba a szakítás utáni depresszió ellen.

Szánjunk időt a sportolásra: tanulmányok kimutatták, hogy a heti legalább három, minimum 30 perces testmozgás hasonlóan emeli a hangulatát, mint bizonyos antidepresszánsok szedése. A mozgás növeli a szerotonin szintjét – ez egy kémiai vegyület az agyban, amely a jó közérzetért felel. Csatlakozzunk sporttevékenységekhez, de egyedül is elindulhatunk például gyalogolni, ha rossz hangulatba kerülünk.

Keressünk fel másokat: az elszigeteltség csak súlyosbítja a depressziót. Lehet az a család vagy egy támogató csoport, esetleg templom vagy szimpatikus barátok informális hálózata, másokkal kapcsolatot tartani kulcsfontosságú dolog életünk újjáépítéséhez, s a szakítás utáni depresszió magunk mögött hagyásához.

Tervezzünk be kávézást, ebédet a támogató emberekkel. Ha nincs elég barát vagy ismerős körülöttünk, érdemes új köröket kiépíteni: a klubban, ahol edzünk, biztosan lehet ismerkedni, de akár a könyvtárban is.

Figyeljünk oda, mit eszünk és iszunk: ha nem olyan típusok vagyunk, aki egy szakítás utáni depresszió idején túlevésbe- és ivásba menekül, nem is érdemes megszegni ezt a szabályt. Testünk ugyanúgy gyógyulásra szorul, mint az elménk. Fogyasszuk azokat a vitaminokat, étrend-kiegészítőket, amelyeket egyébként. Olyan élelmiszereket együnk, amelyek fenntartják energiánkat, beleértve a gyümölcsöket és a zöldségeket.

Számos természetes gyógymód növeli az agyban a szerotonin-szintet és segíti a hangulat stabilizálását, beleértve az Omega-3 nélkülözhetetlen zsírsavakat. Az olyan ételek, mint például a lazac, kulcsszerepet játszanak az egészséges agyműködésben, s hozzájárulhatnak a depresszió megelőzéséhez.

Bár az alkohol fogyasztása csábító lehet lehangoló időszakunkban, gondoljuk át, milyen hatása lesz az energiaszintünkre, mentális állapotunkra és az antidepresszánsokra, amennyiben ilyeneket szedünk. Mértékkel lehet inni, de igyekezzünk nem túlzásokba esni.

Fejlesszük kreativitásunkat: ha kellően gyógyultnak érezzük magunkat ahhoz, hogy a rutinból kilépjünk, akár új dolgokba is belevághatunk, melyek segítenek teljesen rendbejönni. Fejlesszük például kreativitásunkat, keressünk csoportos tevékenységeket, ahol rajzolhatunk, festhetünk, zenével foglalkozhatunk, táncolhatunk, nyelvet tanulhatunk vagy sportolhatunk. Egyes kutatók szerint a szerotonin-szintek akkor is emelkednek, ha ilyesmit csinálunk.

Önkénteskedjünk: sokat javíthat lelkiállapotunkon szakítás utáni depresszió esetén az is, ha másokon segítünk. Állítsuk vissza hitünket az emberekben. Ez egy igen jó módszer arra is, hogy új barátokat szerezzünk.

Változtassunk helyet: ne becsüljük alá egy-egy kirándulás, vakáció jelentőségét, melyek során elsősorban a jelenre, a látnivalókra koncentrálunk és nem a múltra. Érdemes azonban nem egyedül, hanem társaságban utazni és részt venni a tevékenységekben, amelyekben a többiek is.

Fontos megjegyezni, hogy ugyanakkor ez nem az az időszak, amikor nagy változásokat kell véghezvinnünk életünkben. Például munkahelyváltás vagy egy másik városba költözés. Adjunk magunknak időt, hogy megszokjuk jelenlegi helyzetünket és felépüljünk, mielőtt meglépünk egy nagyobb lépést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.