David Attenborough és a szexuális popzene

David Attenborough brit természettudós szerint a popzene leginkább a fiatalok számára élvezhető, mivel “erősen szexuális” hangjai segíthetnek a kiválasztott személy meghódításában.

Attenborough a brit Channel 4 csatorna When Bjork Met Attenborough (Amikor Björk találkozott Attenboroughval) című műsorában beszélgetett a zene evolúciójáról az izlandi énekesnővel. A brit természettudós a trubadúrköltészethez hasonlította a modern popkultúrát, arra utalva, hogy az éneklés segíthet az áhított személy meghódításában.

"A régi időkben a trubadúrok azt énekelték az erkélyen álló szívük hölgyének, hogy jöjjenek és csatlakozzanak hozzájuk, vagy engedjék be őket" – mondta a természettudós. Hozzátette: a mostani kultúrában a popzenének van erős szexuális töltete, és ezért annyira népszerű a 15 és 30 év közötti korosztály körében, mivel ez a legintenzívebb időszak a szexuális élet tekintetében.

A szokatlan páros, amely a zene és a biológia területén találta meg a közös hangot, szót ejtett még a műsorban a gibbonokról, amelyek együtt énekelnek, miután párosodtak és a lantfarkúmadár-félékről, amelyek kiváló hangutánzó képességükre támaszkodnak a párkeresés során – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Attenborough szerint az emberi gégefő valójában sokkal több hangvariációra képes, mint amennyit a beszélt nyelv megkövetel. "Egy biológus számára mindez azt jelentheti, hogy az emberi hangnak volt egy, a beszédet megelőző funkciója, vagyis, hogy az éneklés valójában sokkal alapvetőbb az ember számára, mint a beszéd" – húzta alá a természettudós.

Forrás: