Az elhízás és a szexuális magatartás

Anekdotikus formában a táplálkozás és a szexuális magatartás összefüggését évezredek óta említik. A Biblia, valamint a régi keleti és európai források számos ételről állítják, hogy a szexuális funkció módosul hatásukra.

A tradicionális hazai néptáplálkozás is több növény kedvező hatását feltételezi. A szakirodalom ugyanekkor a gyógyteák fokozott ellenőrzését javasolja esetleges nehézfémsó tartalmuk miatt. A bizonyítékokon alapuló orvoslás szigorú kritériumai alapján azonban ezeknek a reménykeltő tápanyagoknak vagy ételeknek hatását kétkedéssel kell fogadjuk.

A táplálkozás és az elhízás ugyanekkor egyértelmű, hogy az energiagazdag étkezés vagy táplálkozás akut, illetve krónikus hatása egyaránt előnytelen. A gasztrointesztinális rendszert túlterhelő étkezés még alkohol fogyasztása mellett sem fejthet ki ingerlő hatást, a zsiradékban gazdag étrend pedig vaszkuláris hatásai miatt jelent hátrányt.

A pozitív energiamérleg hatására kialakult elhízás többféle módon károsíthatja a szexuális magatartást. Az endotél rendszer lokális károsodása, az erőnléti állapot gyengülése, az endokrin rendszerre kifejtett hatás, kísérőbetegségek kialakulása, illetve a kezelésre felhasznált gyógyszerek mellékhatásai egyaránt előnytelen irányba módosítják a szexuális aktivitást.


A táplálkozás és az elhízás
További problémát jelentenek az elhízott nők pszichológiai problémái, amelyek az aktivitást gátolják, bár a szubkután zsír felszaporodása védőfunkciót is jelenthet a nem kívánt szexuális közeledés ellen. Ugyanekkor a nagy volumenű zsírpárnák mechanikus akadályt is képezhetnek.

A rendellenes szexuális magatartás is együtt járhat elhízással vagy túlsúlyos állapottal, amint ezt a leszbikus és biszexuális nők vizsgálatai mutatják. A pszichológiai problémák markáns jelentkezése extrém obéz nőkön észlelhető, amely a bariatrikus műtét után létrejövő testsúlycsökkenéssel jelentős mértékben javulhat.

Az erektilis diszfunkció javulása elhízott férfiak jelentős testsúlycsökkenése és a hormonszintek normalizálódása után sem általános. Obéz férfiak és nők szexuális magatartásának gyógyszeres kezelése sem tekinthető lezárt kérdésnek. A megfelelő életmód kialakítása alapvető jelentőségű a szexuális magatartás zavarainak megelőzésében és kezelésében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.