Az állandóan újrakezdett kapcsolatok csak bajt okozhatnak?

A felmelegített románcok hátrányai

Aki szerette a Jóbarátok sorozatot, annak ismerős lehet Ross és Rachel vissza-visszatérő szerelme. Ahogyan Carrie és Mr. Big románca is a Szex és New Yorkból. Vajon van értelme az efféle, többször újrakezdett kapcsolatoknak?

Nem kevés olyan pár van a világon, akik bár szakítanak, később újra elkezdik kapcsolatukat, majd az egészet megint megismétlik. A szakemberek nem biztosak abban, hogy egészséges újból és újból kitenni magunkat az efféle érzelmi zűrzavarnak. Egy új kutatás szerint az időről-időre ismét újrakezdett kapcsolatok nagyobb szorongást és depressziót eredményezhetnek – egy felmérés szerint Amerikában a felnőttek 60 százaléka már volt részese ilyen kapcsolatnak.

A médiában, a népszerű műsorokban és a zenékben is számos félrevezető üzenet van” – hangsúlyozta Kale Monk, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy az olyan refrénekre és üzenetekre gondol, amelyek arról szólnak, hogy „ha szeretsz valakit, hagyd elmenni. Ha visszajön hozzád, akkor tudhatod, hogy van a dolognak értelme.”

szakitas

Noha szakítani és később újra összejönni nem mindig rossz dolog, általánosságban azt lehet mondani, hogy a folytatásos minta károsíthatja a személyes jólétet, a közérzetet – mondta el Monk, aki a Missouri Egyetem emberi fejlődés és a családtudomány karának professzor asszisztense. Kollégáival 545 felnőtt adatait elemezte, ellenkező és azonos nemű kapcsolatok terén egyaránt, hogy felderítse az összefüggést a többször újrakezdett kapcsolatok és az érzelmi stressz között. A résztvevők egyharmada vallotta, hogy szakítottak a párjával, majd újra belevágtak a kapcsolatban, volt, aki 8 alkalommal. Azt is elmondták, hogy az azt megelőző 2 hétben mennyire szorongóak voltak, kontrollálatlan aggodalom jellemezte őket, reménytelenséget és/vagy kevés érdeklődést éreztek olyan aktivitások iránt is, amelyeket korábban élveztek.

A szorongás tünetei magasabbak voltak azoknál a résztvevőknél, akik állandóan újrakezdett kapcsolatokban éltek, akkor is, ha a kutatók számításba vették a kort, a kapcsolat hosszát és típusát, illetve azt, voltak-e gyerekeik.

Bár a szakítás önmagában szorongást és rossz közérzetet okoz, ez normálisnak tekinthető átmenetileg. Ám a kapcsolat felbontása, majd újrakezdése jóval zavarosabb és lesújtóbb hatással van a közérzetünkre” – mondta Kale Monk.

Az emberek különféle okokból vágnak ismét bele az ilyen viszonyokbaAki ilyen kapcsolatban van a partnerével, annak érdemesebb lenne a dolgok mögé nézni és felmérni, hogy tulajdonképpen mi is folyik itt.

Egy kutatás kimutatta, hogy az olyan tényezők, mint a szóbeli zaklatás és erőszak, a rossz kommunikáció vagy az elköteleződés hiánya vezet a legtöbbször az efféle, folyton újrakezdett kapcsolatokhoz” – mondta el Beverly Palmert, a Dominguez Hills-i Kaliforniai Állami Egyetem visszavonult pszichológia professzora.

Véleménye szerint az új tanulmánnyal az a gond, hogy nem lehet megállapítani, vajon ki szenved nagyobb érzelmi stressztől, akit elhagytak vagy aki elhagyta a másikat. Jellemző ugyanakkor, hogy az ilyen kapcsolatokban általában sokszor az egyik fél az elhagyó és a másik az elhagyott. Majd az, aki elment, fogja magát és visszatér. Ebben a körforgásban tehát mindig van egy aktív és egy passzív fél. Olykor persze előfordul, hogy a szakítás, majd újrakezdés jól sül el és előnyt kovácsolnak belőle. Van, aki azt mondja, hogy a szakítás és a szünet segített nekik megújítani a kapcsolatot, s rájöttek arra, hogy nem akarnak a másik nélkül élni.

szakitas3

Mielőtt valóban újrakezdünk egy kapcsolatot, érdemes értékelni az egészet és átgondolni, miért lett vége, valamint hogy van-e esély arra: jobb lesz” – tanácsolja Kale Monk.

Fontos átgondolni az alábbiakat:

  • milyen okok vezettek a kapcsolat felbomlásához, ezek mennyire konzisztensek
  • beszéljünk azokról a dolgokról, amelyek a szakításhoz vezettek
  • amennyiben jellemző volt az erőszak vagy biztonságunk kockán forgott, keressünk segítséget
  • legyünk tisztában azzal: egy mérgező kapcsolatnak véget kell vetni

Érdemes átgondolnunk, hogy akivel vagyunk, az a személy hozzájárul-e személyes fejlődésünkhöz, támaszt jelent-e számunkra- megvan-e részéről az empátia például – mielőtt úgy döntünk, hogy megállapodunk mellette. (A tanulmány a Family Relations szaklapban jelent meg.)

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Cupák

    Attól függ, hogy lett lezárva. Ha szeretettel békésen megegyezve barátságban, akkor nemhogy nem lehet baj, újrakezdeni, de sok esetben még jobb lesz és meg is marad a sírig…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.