Amikor lankad a figyelem – 2. rész

A mindennapi élethelyzetek, mint például a munkahelyi gondok vagy a pénzügyekkel kapcsolatos stressz is negatív hatással van az ember mentális állapotára, így ezek is hozzájárulhatnak a teljesítményszorongás kialakulásához.

A már említett stresszhormonok egyik hatása, hogy beszűkítik az ereket. Ezáltal kevesebb vér áramlik a péniszbe, nehezebb (vagy lehetetlen) elérni a merevedést – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

Még akkor is, ha általában nincs gond a merevedéseddel, jó a párkapcsolatod és szexuálisan is vonzódsz a partneredhez, a teljesítményszorongás hatására erekciós probléma vagy korai magömlés alakulhat ki. Ha a szorongást kiváltó okra fókuszálsz, akkor nem tudsz figyelni a saját és a partnered örömére. Könnyen egy negatív spriálba kerülhetsz. Amikor azon aggódsz, hogy vajon megfelelő lesz-e a merevedésed vagy képes leszel-e megfelelni a partnered elvárásainak, az még jobban növeli a szorongásod. Ennek hatására még inkább a negatív gondolataidra fókuszálsz, ami természetesen még tovább növeli a szorongást… és így tovább.

A teljesítményszorongás ördögi köre

Mi a megoldás?

  • Kerüld a “dramatizálást”!
  • Városi legenda, hogy a férfinak mindig harcra készen kell állnia. Teljesen normális, hogy néha egy-két szexuális együttlét nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna, sőt az alkalmanként felbukkanó libidó problémák sem feltétlenül kell, hogy aggodalomra adjanak okot.
  • Kudarcot keresni ott, ahol nincs – egyenes út a negatív spirálba.
  • Helyezd át a hangsúlyt a tünetekről az okokra! Ahelyett, hogy a kudarcra összpontosítasz, próbáld meg azonosítani, hogy mely stresszfaktor vezetett a sikertelenséghez és azt próbáld kezelni.
  • Az érzésekre fókuszálj!
  • Sok férfi mentálisan újra és újra átéli a kudarcait. Folyamatosan attól tartanak, hogy mi lesz, ha megint megtörténik és/vagy a partner mit fog róluk gondolni.
  • Hagyd abba a gondolkodást a jövőről és koncentrálj arra mi történik MOST! Legyél jelen a pillanatban! Csak azzal foglalkozz, hogy ott abban a pillanatban mit csinálsz! Ne gondolkodj, hanem cselekedj!

TIPP:

Ne azt elemezgesd, hogy mit ronthatsz el vagy hogy mi sülhet el balul, hanem összpontosíts arra, amit érzel! Használd mind az 5 érzékszerved! Ha szereted gyújthasz illatgyertyát vagy tehetsz be romantikus zenét. A lényeg, hogy foglald le az összes érzékszerved.

Az intimitásra helyezd a hangsúlyt, ne a szexre!

Kísérletezz, hogyan mélyítheted el az intimitást a partnereddel úgy, hogy nincs szexuális kapcsolat közöttetek! Egy érzéki masszázs, egy forró fürdő együtt vagy egy közös maszturbálás… Az intimitás mélyül, a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongások nélkül.

Légy őszinte a pároddal!

A partnereddel való beszélgetés segíthet enyhíteni a szorongásod. Ha megosztod vele a félelmeidet, akkor azt veszed majd észre, hogy a szörnyek kiköltöztek az ágyad alól. A “sötét titkok”, amiket őrizgettél, már nem is tűnnek olyan súlyosnak. Ha együtt próbáltok megoldást találni, az segít elmélyíteni a kapcsolatotokat, közelebb kerülhettek egymáshoz lelkileg és javulhat a szexuális életetek is.

Fotó: 123rf.com

Sportolj rendszeresen!

Kutatások kimutatták, hogy a heti néhány alkalommal végzett, rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, sőt a merevedési zavar kezelésében is segíthet. A sporton kívül speciális “tornagyakorlatok” is hasznosak lehetnek az erekció megtartása és a magömlés késleltetése szempontjkából. Ezek az ún. Kegel-gyakorlatok, amikor is a medencefenék izmait erősítjük egy speciális edzéssel.

Keress fel egy terapeutát!

Egy tapasztalt szakember segít feltérképezni és megérteni a probléma gyökereit, és segít megszabadulni azoktól a negatív gondolatoktól, amelyeknek a hatására kialakult a teljesítményszorongás. Az erekciós zavarok és a korai/késői magömlés terápiájában is alapvető fontosságú a szorongásból, az irracionális félelmekból, illetve a téves hiedelmekből táplálkozó teljesítménykényszer feloldása.

Szeretnéd legyőzni a szorongást és újra felszabadultan élvezni a szexet?

Ebben a kérdőívben találsz bővebb információt:

https://kerekkriszta.blog.hu/2019/08/28/kerdoiv_ferfi_v_agyak_szorongas_nelkul_a_haloszobaban  

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.