Amikor lankad a figyelem – 1. rész

A szexnek három fő funkciója van. A gyermeknemzés, a kapcsolat elmélyítése és az örömszerzés. Nehéz azonban élvezni az együttlétet, ha folyamatosan aggódsz, hogy vajon jól teljesítesz-e.

Mindegy, hogy külső elvárásoknak akarsz megfelelni vagy a saját magaddal szemben támasztott követelményeknek, a szexuálisan aktív férfiaknál a teljesítményszorongás bármilyen életkorban felbukkanhat – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta. A félelmek pedig könnyen manifesztálódhatnak merevedési zavarban vagy korai magömlésben.

A férfiak 3 legnagyobb félelme:

  • Félelem az elutasítástól – “Nem merek kezdeményezni, folyton leráz/nemet mond. Megalázva érzem magam.”
  • Félelem az alkalmatlanságtól – “Elég jó, amit csinálok? Elég jó vagyok abban, amit csinálok?”
  • Félelem, hogy nem tudom mi jó igazán a partneremnek – “Félek, hogy nem tudom kielégíteni.” “Félek, hogy nem tudom, hogy tényleg élvezi vagy csak megjátssza magát.”

Fotó: 123rf.com

A teljesítményszorongás okai

A szex nemcsak fizikai érintkezés. Az érzelmeknek, a gondolatoknak is ugyanolyan fontos szerepe van. A stressz és az általa felszabaduló stresszhormonok, mint például az adrenalin, a noradrenalin vagy a kortizol, nem engedi, hogy a szexre összpontosíts. Ha folyamatosan negatív gondolatok cikáznak a fejedben, akkor a tested sem lesz képes izgalmi állapotba kerülni.

Ha a szexuális ingerre irányítod a figyelmed, akkor egyértelműen növekedni fog a szexuális izgalom szintje. Amennyiben azonban nem vonódsz be a folyamatba, hanem a külvilágból, illetve a belőled fakadó, de nem szexuális jellegű gondolatokra, ingerekre összpontosítasz, nem csak a figyelmed fog lankadni.

Ilyen negatív gondolatok lehetnek például:

  • A félelem attól, hogy nem fogsz jól teljesíteni az ágyban és a partnered elégedetlen lesz/nem tudod kielégíteni/mit fog szólni..
  • Negatív önértékelés/elégedetlenség a testeddel – például véleményed szerint nem vagy elég izmos vagy súlyfelesleged van
  • Aggodalom a nemi szerv mérete miatt
  • Aggodalom a korai magömlés vagy a merevedés elmaradása miatt
  • Párkapcsolati problémák
  • Szorongás, hogy nem fogod élvezni a szexet vagy nem éred el az orgazmust

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.