A spermakép javítható, de a javulás nem mindig tartós

A spermakép javítása sok esetben segíthet, de a dolog nem ennyire egyszerű. Ma már tudjuk, hogy a meddőség réme nem csak a nőket fenyegeti. Sőt, azzal is tisztában vagyunk, hogy napjainkra a férfiak meddősége magasabb arányú lett, mint a nőké, és tekintve, hogy ma minden negyedik pár küzd a gyermektelenséggel, ez igen elkeserítő adat. Szerencsére lehet tenni ellene, de ez nem egy egyszeri alkalom, amit sokan elfelejtenek.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

spermakép

Fotó: 123rf.com

Vitaminbomba

A férfiak meddőségének legnagyobb része idiopátiás, vagyis sajnos nem ismerjük annak pontos okait. Azonban az igaz, hogy a spermakép a legtöbb esetben javítható a megfelelő tápanyagpótlással. Ehhez érdemes a tápanyagokat szerves kötési formában bejuttatni (-citrát, -glükonát), mivel így azok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is javulhat.

Sajnos a pótlás megoldása kizárólag étkezéssel ma már csak nagyon körülményesen megoldható, mivel élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent a tömegtermelésnek, vegyszerezésnek köszönhetően.

Fotó: 123rf.com

Javított spermakép

A spermakép a tápanyagpótlás hatására jelentősen javulhat, de ehhez időre van szükség. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés egy ciklikus folyamat, mely hasonló a női ciklushoz. Ez azonban 74 napot ölel fel, azaz több, mint 3 hónapra is szükség lehet az első javuló eredmények elérésére, mivel nem tudhatjuk, a folyamat melyik napján kezdjük el a tápanyagpótlást.

Amikor megérkezik a friss spermakép, és azon az adatok már sokkal jobban néznek ki, akkor sokan elkövetnek egy igen nagy hibát. Felbátorodva a jobb eredményeken a tápanyagpótlást már nem folytatják, mivel úgy gondolják, a hatás maradandó lesz – mondja Ratkó Tünde.

Folyamatos segítség

A tápanyagok felhasználása a spermatogenezisben folyamatos, minden ciklus igényli a megfelelő mennyiséget ahhoz, hogy a nemzőképesség a normál tartományban maradhasson, vagyis mind mennyiségben, mind pedig minőségben megfelelő spermiumokat tudjon képezni a test. Ha a tápanyagok mennyisége egy ideig optimális, a termelés javul, ha azonban az utánpótlás akadozik, az gyors romlást eredményezhet.

A test alapvetően kiegyensúlyozott működésre törekszik, de létezik fontossági sorrend. Ha nem megfelelő a tápanyagellátottság, akkor elsődlegesen a létfontosságú rendszerek hibamentes működésére koncentrál a szervezet, és ebbe bizony a szaporító szervrendszer nem tartozik bele.

Ráadásul a rendszer sérülése nem mindig látványos. Sok esetben a spermiumok mennyisége megmaradhat, de sajnos a minőség romlik. Ez pedig azt eredményezi, hogy ugyan a várandósság létrejön, de jelentősen megnő a magzatnál a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, a vetélés és koraszülés kockázata, hiszen ezekre mind hatással van a spermiumok minősége is!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.