A nemi betegségek miatt alakult ki a monogámia?

Nagy valószínűséggel a nemi úton terjedő fertőzések tehettek arról, hogy az emberiség körében elterjedt a monogámia – számolták ki a kanadai Waterloo egyetem matematikusai.

Az őskori társadalomban életveszélyesek lehettek a nemi betegségek, ezért itt a monogámia volt a legbiztonságosabb életforma. A Nature szaklapban megjelent tanulmány szerzői csakugyan a statisztika eszközeivel jutottak erre a megállapításra, miközben a különböző méretű ősi közösségek szexuális szokásait és a betegségek terjedését modellezték.

Elemzésünk megmutatta, hogy egy természetes rendszerben egy olyan tényező, mint a fertőző betegségek terjedése, nagy hatással lehet a szociális normák kialakulására” – fogalmazott a kutatást vezető Chris Bauch.

Fotó: 123rf.com

Az alkalmazott matematika professzora szerint ez jó példa arra, hogy a matematika nemcsak az előrejelzésben, de a múlt megértésében is a segítségünkre lehet. Bauch szerint a kezdeti vadászó-gyűjtögető közösségekben, melyekben legfeljebb 30 szexuálisan érett felnőtt élhetett együtt, a nemi fertőzések rövid idő alatt eltűntek – sokszor a fertőzöttek halálávalNagyobb, egymást átfedő közösségekben viszont jobban elterjedhettek és komolyabb pusztítást végezhettek.

Következő lépésben a monogámiát előíró csoportok szorították háttérbe a betegesebb, több partnert is megengedő közösségeket.

A fertőzések itt csak a monogám kapcsolatban élőket nem érintették, ezért ez a forma került előtérbe, sőt, idővel büntethették is a poligámiát. Erkölcsi nézeteink nem elszigetelten alakultak ki, egyre inkább tűnik úgy, hogy ezeket a környezeti feltételek alakították” – summázta a Chris Bauch, akivel sok vallásos ember borítékolhatóan nem ért majd egyet.

A monogámia történelmi igazságtalanság?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.