A libidó egy hullámvasút – Ez befolyásolja a szexuális étvágyat

Van, hogy egyáltalán nincs kedvünk hozzá és van, hogy annyira vágyunk rá, mint a férfiak, akik köztudottan szinte bárhol és bármikor készen állnak az aktusra. Hogy mitől ilyen a libidó? Természetesen – az érzelmi állapoton kívül – bizonyos hormonszintjeink csökkenése és emelkedése miatt, amiket a menstruációs ciklusunk szabályoz.

A menzesz egészen furcsa dolgokat művel a női testtel – már az is elképesztő, hogy mennyi vért vesztünk napokon keresztül és mégsem vérzünk el – és ez alól a szexuális étvágyunk sem kivétel. Nézzük, mi befolyásolja hullámvasút-szerű vágyódásunkat a testiségre – számol be a Bien.

A „gyerekcsináló” időszak

Progresszív világnézet ide vagy oda, ha pusztán anatómiai szempontból nézzük, a nők arra vannak programozva, hogy életet adjanak és gyerekeket szüljenek, ezért hormonjaink szabályozása a peteéréssel van összefüggésben, az pedig a szexuális étvágyunkkal. Az ovulációnak jelentős hatása van a hangulatunkra és energiaszintünkre, az egyik leggyakoribb ilyen hatás pedig természetesen a megnövekedett libidó.

A legtermékenyebb napokon a nők hajlamosabbak lehetnek kihívóbb ruhákat viselni, de még az is megváltozhat, hogy milyen férfiakat találnak vonzónak. A petesejt mindössze kb. 24 órán át életképes, ekkor kell megtörténnie a fogantatásnak, így nem csoda, ha szervezetünk mindent megtesz ilyenkor, hogy „akcióhoz” jussunk.

szex, szerelem

Fotó: 123rf.com

Rejtett peteérés

Nekünk, embereknek úgynevezett „rejtett” peteérésünk van, ami azt jelenti, hogy nincsenek különösebben látványos külső jelei az ovulációnak, mint például egyes majomfajtáknál, amelyeknél a nemi szervek megduzzadnak és feltűnővé, élénk rózsaszínné vagy vörössé válnak. A férfiak azonban enélkül is érzékelik, hogy termékenyek vagyunk és ösztönösen vonzóbbnak találnak minket ebben az időszakban.

Meglepő, hogy ilyenkor alig érzékelhetően, de kicsit megváltozik a nők arca, hangja és a bőrük illata is. Egy kutatás szerint a sztriptíztáncosnők az ovulációt megelőző napokban közel kétszer annyi borravalót kapnak, mint a hónap többi napján.

Maga a vérzés

A meg nem termékenyített petesejt vérrel együtt ürül ki testünkből. Vérzés alatt a legtöbb nő nem igazán kívánja a szexet, de vannak, akik kifejezetten szívesen bújnak ágyba párjukkal ilyenkor, hiszen az orgazmus fájdalomcsillapító hatása pozitívan hat a görcsökre. Abban a hét napban azonban, mikor a legtermékenyebb vagy, azon kaphatod magad, hogy csak a szexre tudsz gondolni. Az evolúció nem véletlenül alakította úgy, hogy akkor legyünk a „legkanosabbak”, mikor a legtermékenyebbek vagyunk.

szex, pár,

Fotó: 123rf.com

Hormonok az egekben

Az ösztrogén- és tesztoszteronszint megemelkedésével a szexuális étvágyunk is megemelkedik. Ilyenkor úgy is fogalmazhatunk, hogy „tüzelünk” és alig várjuk, hogy valakivel lefeküdhessünk, hiszen a testünk gyereket akar csinálni. Amennyiben babát szeretnél, ez a legjobb alkalom az összebújásra, amennyiben nem szeretnél teherbe esni, fokozottan ügyelj a fogamzásgátlásra.

A lehiggadás

Az ovuláció után a tesztoszteront és ösztrogént felváltja az olyan szorongás-elleni hormonok termelése, mint például a progeszteron. Ennek eredményeképpen lehiggadsz, nyugodtabb leszel és már nem csak a szexre tudsz gondolni. Nem minden nőnél zajlik pontosan így a ciklus, hiszen vannak, akik a vérzést megelőző héten érzik magukon a megemelkedett libidót, erre azonban jelenleg nincs tudományos magyarázat.

A nők szexuális étvágyát természetesen a hangulatuk, a körülmények és érzelmi állapotuk is nagyban befolyásolja, de a kielégítő szexuális élet minden esetben hasznos.

Olvasd el ezt is!

Mit tehet a férfi, ha elillan a libidó?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.