A korai szexuális életért a gének felelősek

Azok a gyerekek, akik apa nélkül nőnek fel, tizenéves korukban hamarabb szerzik be első szexuális tapasztalataikat. Amerikai kutatók szerint a jelenség sokkal inkább a génekkel, mint a családi élet minőségével indokolható.

Hamarabb kezdődik azoknak a tizenéveseknek az aktív szexuális élete, akik családjából a biológiai édesapa hiányzik – derült ki már régebbi tanulmányokból is. Az értekezések szerzői szerint pszichológiai és szociológiai okokkal magyarázható mindez: a szétesett család kiváltotta stressz jelentősen felgyorsította a gyermekek érési folyamatát. A fiatalok, akik azt élik át, hogy szüleik új partnerekkel randiznak, ők maguk is hamarabb létesítenek párkapcsolatot. Egy másik megközelítés szerint a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek jóval nehezebb csemetéiket és azok baráti körét és tevékenységét ellenőrizni… – számol be a KamaszPanasz.

Jane Mendle, az Oregoni Egyetem kutatója erősen megkérdőjelezi az említett külső tényezők jelentőségét. Az amerikai pszichológusnő egyik tanulmányában – amely elkészültében számos egyesült államok-béli egyetem is részt vett – sokkal inkább genetikai okokkal próbálja a korai szexuális aktivitást igazolni.

szex, pár,

Fotó: 123rf.com

Mendle és kollégái összesen ezer 14 év alatti olyan fiatalkorút vont be vizsgálataiba, akik között többen rokonságban álltak, ám különböző családi háttérrel rendelkeztek. A kutatók a tanulmány elkészítése során a fiatalok örökletes tulajdonságait is dokumentálták a társadalmi helyzet, képzettség és vallás mellett. Mindezek után megállapították, hogy a genetikai hasonlóság jóval fontosabb szerepet játszik a korán kezdődő szexuális élet szempontjából, mint az apa a családban való jelenléte vagy hiánya.

Jane Mendle hangsúlyozza, hogy kutatócsoportja kijelentése nem azt jelenti, hogy létezne egy „apa-hiány-gén”. „A szülők esetében vannak ugyanakkor olyan örökletes tulajdonságok, amelyek jelentősen növelik annak az esélyét, hogy gyermekük korábban kezdjenek szexuális életet élni.” Mendle szerint ezek közé a tulajdonságok közé olyan tényezők tartoznak, mint az érzékenység, a konfliktuskerülés és a -tűrés, kalandvágy, vagy a kábítószer használatára irányuló hajlam, s ezek mindegyikét a szülőktől kapják csemetéik.

„A génekkel együtt tehát ezt az úgynevezett ’passzív gén-környezet-viszony’, amely a korán kezdett szexuális életért is felelőssé tehető, emeli annak a valószínűségét, hogy a fiatal szülei nem együtt élnek” – mondja Mendle.

Olvasd el ezt is!

Fiatalon tart a szex, ha legalább ennyiszer csinálod

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.