A kigyúrt alak hajszolása a spermiumok kárára válhat

Az ideális férfi jelenleg az, aki kisportolt testtel rendelkezik, jóképű, sikeres, és persze rendelkezik azokkal a tradicionálisan szükséges adottságokkal, melyet a nők keresnek, köztük a termékenységgel. Azonban a szépségideál hajszolása ez utóbbiban kárt tehet.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

L-arginin

Sokan még biztosan nem hallottak erről az anyagról, azok azonban, akik aktívan edzenek, formálják a testüket, és kidolgozzák az izmaikat, szinte biztosan. Az arginin ugyanis egy olyan, úgynevezett feltételesen esszenciális aminosav, melyet a szervezet ugyan képes előállítani, de csak bizonyos körülmények között. És hogy miért hallhattak róla az aktívan edzők? Mert jelentős szerepe van az izomépítésben és a szövetek regenerálásában.

Fotó: 123rf.com

De itt nem áll meg a hatásainak listája. Az arginin fő funkciója a nitrogén-oxid előállításának fokozása, amivel az erek tágulását segíti elő, így pedig természetesen szerepet játszik a potencia megtartásában, emellett pedig a hormonok, tápanyagok és az gázok keringésének elősegítésében is.

De hogy jön ide a termékenység?

Az arginin szerepet játszik a fehérjeszintézisben, illetve a stressz hatásainak kivédésében is. Mindkét említett funkciója kiemelten fontos a spermiumok minőségének javításában és megőrzésében, ezen keresztül pedig komoly hatást gyakorol a termékenységre is – mondja Ratkó Tünde.

Az intenzív edzés, mely az álomalak eléréséhez szükséges sajnos az arginin szintjét csökkenti a szervezetben. Azok, akik rendszeresen és intenzíven edzenek, szinte biztosan az arginin pótlására szorulnak. Az ok nagyon egyszerű: az arginin szintézise csak megfelelő tápanyagellátottság mellett valósul meg. Az edzés pedig fokozott tápanyagbevitelt igényel, melyet csak akkor tudunk megfelelően megtenni, ha a tápanyagokat komplex formában pótoljuk.

Ez ma már csak nehezen megoldható a táplálkozással, nem véletlenül javasolják a szakemberek a vitaminkészítények használatát. Azonban a férfiak esetében is igaz, hogy a készítmény akkor hatásos, ha komplex, vagyis sok összetevős, melyek közül a lehető legtöbb szerves, biológiailag aktív kötéssel rendelkezik (-citrát és -glükonát kötési formák). Természetesen a készítménynek sok egyéb mellett L-arginint is tartalmaznia kell.

Fotó: 123rf.com

Mi van, ha nincs?

Az argininhiány létező állapot de sajnos közvetlenül semmi sem utal rá. Azonban tudjuk, hogy bizonyos betegségek kezelésében az argininnak fontos szerepe van. Ilyenek a magasvérnyomás, a meddőség, a szív és érrendszeri gondok, a koncentrációs zavarok, vagy éppen az impotencia. Az arginin hasznosulását segítik a szénhidrátok, így érdemes olyan étrendet követni, melyben ezekből sincsen hiány. Az l-arginin hatásai miatt egyes esetekben a túlzott bevitele (például több arginin tartalmú készítmény egyidejű szedése) ellenjavallt. Ilyen lehet a májbetegég a vesebetegségek, vagy a cukorbetegség, de figyelni kell a bevitelre herpesz esetén is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.