A kevesebb néha több – Ezek a körülmetélés bizonyított előnyei

A körülmetélés nem csökkenti a férfi szexuális élményét vagy funkcióját, ám csökkentheti az AIDS vírus fertőzés és a péniszsérülések kockázatát.

A tudósok 20 körülmetélt és nem körülmetélt férfiből nyert biopszia elemzése során azt találták, hogy a pénisz fitymájának belseje magasabb koncentrációban tartalmaz Langerhans sejteket – a HIV vírus elsődleges célpontjait – a fityma egyéb részéhez képest. Mivel emiatt a belső fityma érzékenyebb a HIV fertőzésre, a körülmetéléssel való eltávolítása csökkentheti a férfiak HIV fertőzésének kockázatát.

Egy másik, közel 3000 kenyai férfival végzett vizsgálat során azt találták, hogy akit nemrég körülmetéltek, kisebb valószínűséggel szenved közösüléskor sérülést (horzsolás, vágás, fájdalom), mint akiknek sértetlen a fitymájuk.

A két csoport szexuális funkciója ugyanolyan volt az amerikai, kanadai és afrikai kutatócsoport szerint. A vizsgálat eredményeiről az Amerikai Urológiai Szövetség chicago-i éves tudományos ülésén fognak beszámolni.

“Ezek fontos beszámolók, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a körülmetélés nem rontja a szexuális funkciót, és hogy fontos szerepet játszhat a HIV megelőzésben a Szaharától délre fekvő afrikai országokban” – közölte Dr. Ira D. Sharlip. – “Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a körülmetélést egyéb HIV megelőzési technikával kell kombinálni, mint például a biztonságos szex és az önkéntes szűrés. Nem szabad egyedül a körülmetélésben bízni a HIV fertőzés megelőzésében.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.