Hogy ökörré tartson… – a párkapcsolat buktatói

Bármilyen jól működik egy párkapcsolat, előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amelyek hatására megbillen a korábbi jól kialakított egyensúly, és a pár harmóniája felbomlik.

Számtalan helyzet adódhat, a legváratlanabbtól az előre tervezett, és várt eseményig, minden okozhat nem várt reakciókat. Gyakran éppen ilyen helyzetekben dől el igazán, mennyire stabil a kapcsolat, mennyire terhelhető, mennyire biztonságos.

Gyakran nagy lendülettel és örömteli várakozással indulunk neki egy változásnak, és csak közben derül ki, hogy akadnak benne olyan részletek is, amelyekre nem is számítottunk

Tervezett változások

Összeköltözés

Bár nagyon várjuk, hogy végre együtt legyünk „éjjel-nappal”, mégis csalódhatunk a párunkban, miután egy fedél alatt élünk vele. Ezt a csalódást elkerülhetjük, ha tiszteletben tartjuk a másik napirendjét, szokásait, és nem azzal a céllal vágunk bele az együtt élésnek, hogy meg szeretnénk változtatni a másikat. Sajnos, ha ez történik, akkor a sok súrlódás mentén előbb- utóbb ismét szét kell majd bútoroznunk!

Házasság

Nem ritka jelenség, hogy a legalizált kapcsolat szorongóbbá teszi az embereket. Sokan egy idő után úgy élhetik meg, hogy korai volt az elköteleződés, jobb lenne „csak úgy” papír nélkül.

Gyerekek születése

Általában a legnagyobb öröm szokott lenni egy pár életében, ha gyermekük születik, mégis a családterapeuták pontosan tudják, hogy egyben a legnagyobb krízis is lehet. Teljesen felborulnak az addigi szerepek, férfi és nőből egyszer csak apa és anya lesz.

Fotó: 123rf.com

Az egyik fél – általában az apa – tovább éli a megszokott életét, míg az anya otthon marad a kicsivel, részben elszigetelődik az eddigi kapcsolataitól, a munkájától. A párból család lesz, amit újra kell definiálni. Ki kell alakítani a család szokásait, napi, heti, és évi rendjét, megszűnik a spontaneitás, átveszi a helyét a rutin.

Nagyon fontos, hogy a pár ebben a szakaszban lelkileg is támogassa egymást, figyeljenek oda egymásra, gondozzák a kapcsolatukat.

Munkába állás, vagy munkahelyváltás

Bármilyen jó is egy kapcsolat, mindkét fél beviszi mindazokat az érzéseket, feszültségeket, szorongásokat, amelyeket a kapcsolaton kívüli élete okoz. Egy új munkahely komoly stresszel járhat, ahol meg kell felelni, helyt kell állni. Ebben az időben különösen fontos, hogy a pár másik tagja támogató és türelmes legyen.

Ne várja el a másiktól, hogy ugyan úgy működjön, mint előtte, hiszen az ő életében változások történtek. Inkább beszélgessenek sokat, még akkor is, ha most aránytalanabbul több szó esik a másikról. Ha fordul a kocka, vagyis mi kerülünk hasonló helyzetbe, akkor rólunk lesz majd szó!

Nem tervezett változások

Az anyagiak

Bizony az anyagiak jócskán beleszólhatnak még a legjobban működő kapcsolatba is. Ha hirtelen valaki elveszti az állását, vagy ép ellenkezőleg, nagyobb lesz a pár bevétele, újra kell gondolni az életet.

Különösen akkor lehet gond, ha ezzel a szerepek is felcserélődnek. Vagyis komoly krízis lehet, ha egy jól kereső férfi felesége hirtelen megelőzi férjét. Persze a legnagyobb krízis, ha a pár létbizonytalanságot él át, az anyagiak miatt. Ekkor hatványozottan fontos, hogy ne hibáztassák egymást, hanem támogassák, együtt „ötleteljenek”, mit lehetne tenni.

Fotó: 123rf.com

A szülők betegsége, halála

Nem kell ahhoz senkinek sem pszichológusnak lenni, hogy tudja, egy szülő betegeskedése, esetleg elvesztése az egyik legnagyobb stressz az ember életében. Tudnunk kell, a párunknak a szülei nagyon fontosak, még akkor is, ha esetleg nem volt velük felhőtlen a viszonya.

Támogassuk a párunkat, ha ilyen helyzetbe kerül, ne rivalizáljunk a szülőkkel. Előfordulhat, hogy a szülők ápolása több energiát igényel átmenetileg. Ekkor inkább segítsünk, mint háborogjunk. Gondoljunk arra, hogy ha a mi szüleinkkel történne hasonló, nekünk is jól esne a segítség.

Hűtlenség kiderülése

Nincs párkapcsolat, amelyet ne viselne meg, ha kiderül, valaki hűtlen volt a párjához. Mégis, nem egy kapcsolat éppen ekkor, ennek mentén kezd őszintébben működni – ha akarják. Ha képesek szembenézni a ténnyel, hogy valami nem működött, valami hiányzott, akkor lehet esély arra is, hogy helyrehozzák, megjavítsák azt. Elsősorban persze a bizalmat kell helyre állítani, ami nem könnyű, de nem lehetetlen.

A párunk betegsége

Különösen idősebb korban áll fenn annak a veszélye, hogy a párunk megbetegszik. Esetleg ápolni kell, gondoskodni kell róla. Ekkor derül ki igazán, mennyi áldozatot tudunk hozni a másikért, vagy csak haragszunk rá, mert nem a régi.

A szeretet sosem a szavakon múlik, hanem a tetteken. Ekkor cselekedni kell, megtenni mindent, amivel ki tudjuk fejezni a szeretetünket.

Így változnak a párkapcsolatok

Forrás: https://napidoktor.hu/index