A házasság jót tesz az egészségnek, csak sokáig tartson!

A humoristák élcelődése és a pletykalapok hasábjain felfújt sztorik ellenére, a házasság egy nemzetközi kutatás szerint valóban jót tesz az embernek!

A 15 országban, közel 34 500 ember részvételével készült tanulmányból kiderül, hogy a házas emberek kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban, szorongásban és drogfüggőségben” – nyilatkozta Kate Scott, az új-zélandi Otago Egyetem klinikai pszichológusa.

Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a házasság számos mentális egészségügyi előnnyel jár mind a férfiak, mind a nők számára, és a házasság felbomlásával összefüggő bánat és törés sebezhetővé teheti az embereket a mentális rendellenességekkel szemben” – állítja Scott.

A különélés, a válás vagy a megözvegyülés férfiak és nők esetében egyaránt összefüggésbe hozható a mentális zavarok megnövekedett kockázatával, különösen férfiak esetében a depresszióval, nők esetében pedig a kábítószerezéssel és alkoholizmussal.

szex, kapcsolat

Az egyik legjelentősebb eredmény az, hogy az elmúlt években általánosan elfogadott tényként kezelték, hogy a házasság a mentális egészségügy szempontjából a férfiak számára előnyösebb. Tanulmányunk támasztja alá ezt az álláspontot” – tette hozzá a kutató. – „A vizsgálatunk alapján elmondhatjuk, hogy a házasságban sosem élőkhöz viszonyítva a házasság a mentális rendellenességek többsége szempontjából kedvező mind a férfiak, mind a nők számára.

A tanulmányból azonban az is kiderült, hogy a férfiak kisebb valószínűséggel válnak depresszióssá az első házasságuk alatt, mint a nők. Scott szerint ennek az lehet az oka, hogy a nők első alkalommal nagyobb valószínűséggel követik a hagyományos feleségszerepetMás kutatásokból az derült ki, hogy a hagyományos nemi szerepek halványulásával, valamint annak köszönhetően, hogy a nők többet dolgoznak és magasabb iskolázottságúak, a női depresszió aránya visszaesett.

A szóban forgó tanulmány azt mutatta, hogy a házasság az alkohol- és kábítószerfogyasztás kockázatát nagyobb mértékben csökkenti a nők, mint a férfiak esetében. Ez azzal állhat összefüggésben, hogy a nők a terhesség alatt jelentősen csökkentik alkoholfogyasztásukat, és ez a gyermek születése után is megmarad.

A tanulmány alapjául a WHO az elmúlt évtizedben a fejlődő és a fejlett országokban készített Nemzetközi Mentális Egészségügyi felmérései szolgáltak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index