A cukorbetegséggel a szexnek is vége?

Sajnos előfordulhat, és nem is olyan ritka, hogy a cukorbetegek kisebb-nagyobb gondokat észlelnek szexuális életükben. Mi a megoldás?

Manapság igen sokan kénytelenek együtt élni ezzel a betegséggel, amely nem kevés kellemetlenséget okoz a mindennapjaikban, sőt, még a hálószobájukban is. A cukorbetegséggel élő nők 25 százaléka, míg a férfiaknak nagyjából 50 százaléka tapasztal valamilyen szexuális problémát, például, nem érez vágyat a diabétesznek köszönhetően.

Milyen gondokat okozhat valójában a cukorbetegség az ágyban?

Férfiaknál, a diabétesz hosszútávon befolyásolhatja az erekció folyamatát, azaz, a cukorbeteg küzdhet merevedési zavarral: csaknem minden harmadik, diabéteszben szenvedő férfi tapasztalja. Sőt, bizonyos férfiak csak akkor döbbennek rá, hogy cukorbetegek, amikor nem megy a szex, és erekciós problémájukkal orvoshoz fordulnak, ám ha a cukorbetegséget már elkezdik szabályozni étrendváltoztatás, gyógyszerek, inzulin injekciók formájában, a merevedési gondok is megszűnnek általában.

A nők esetében a diabétesz együtt járhat visszatérő hüvelyi gyulladással, melyet azonban okozhat gombás fertőzés is. Ez a szexet fájdalmassá teszi. Viszkető, égő érzés kínozhatja a beteget, a probléma fehér folyással jár. Visszatérő cystitis is előfordulhat. A diabéteszben szenvedő nőknek, gondjuk lehet a vágy hiányával is. Ahogyan a férfiaknál az erekció nem megfelelő, a hölgyeknél a csikló nem reagál normális módon az izgatásra.

Hogyan lehet visszatérni a régi kerékvágásba?

Amennyiben a szex terén problémát okoz a cukorbetegség, beszélnünk kell orvosunkkal! Kevesen szeretnek ilyen gonddal a doktorhoz fordulni, de a probléma csak akkor lesz megoldva, ha szakszerű segítséget kérünk. Az orvos ki tudja deríteni, hogy valóban a cukorbetegség eredménye-e, hogy a páciensnek gondjai vannak, vagy az ideg- vagy a keringési rendszerben előállt hiba okozza-e azt.

Amennyiben a szexuális diszfunkció rendszeres, illetve a helyzet rosszabbodik annak ellenére, hogy a beteget már kezelik, az okok pszichológiaiak lehetnek. Sok férfinak segít egyébként a viagra. Mindenképpen meg kell vizsgálni, lehetnek-e még fizikai okai annak, ha nem működik a szex, ha pedig nincsenek, mi lehet a pszichológiai ok.

A segítség, a megértés a partner részéről, a szeretet, illetve az orvos hozzáértő segítsége sokat jelent a diabéteszes számára. A beteget érzékenyen érinti a szex problémája, de a segítség szükséges. Az első teendő a családi orvos felkeresése, aki tud ajánlani specialistát.

Pszichoszexuális terápiára lehet ugyanis szüksége a cukorbetegséggel élőnek és párjának. Tartsuk észben azt is, hogy attól, hogy a diabétesz okozhat gondokat az ágyban, még nem biztos, hogy fog is okozni! Ha pedig valóban hátráltat bennünket és gátolja a szexet, nem kell kétségbeesni, hiszen számos megoldás van ma már a problémára.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.