A 9 tipikus kapcsolati probléma szülővé válás esetén

Mivel küzdenek a gyermekvállalás után?

Nem kérdés, hogy a gyermek születése sok mindent megváltoztat egy párkapcsolatban – beleértve a partnerek közti viszonyt. Az újdonsült szülők új, nem várt kihívásokkal néznek szembe az alváshiány és az intimitás lecsökkenése mellett. Melyek a leggyakoribb kapcsolati problémák?

Amikor szülővé válik egy pár, olyan nem várt változások is beköszöntenek az életébe, melyekkel előre nem számolhatnak. Az alvás hiánya és az intimitás korlátozottsága pedig még inkább kihívás elé állítják őket. Egy kis, érzékeny újszülöttről gondoskodni nagy felelősség, mellette a megváltozott napirend, a kevés alvás sok stresszt okoz, a páros két tagja pedig úgy érzi, hogy „szétkapcsolódott”.

Terapeuták most összegyűjtötték a leggyakoribb kapcsolati problémákat szülő válás után, melyekkel a párok hozzájuk fordulnak – és jól teszik, mert a terápiára nagy szükség lehet. Ezek azok.

1.”Fogunk még valaha szeretkezni? Úgy érzem, mintha a libidó elhagyta volna a testemet.”

A legtöbben természetesen újra fognak szeretkezni, nem szabad ennyire nagy nyomást helyeznünk magunkra, ennyi változás és stressz esetén nem is csoda, hogy kezdetben nem működik. Néhány dolog szükséges azonban hozzá, előszöris az alvás – hiszen anélkül semmihez sincs kedvünk. A másik fontos dolog a kettesben töltött idő, amit valahogy muszáj megoldani.

2.”Hogyan tarthatnánk fenn egymással a kontaktust?”

Valóban nehéz randivacsorákat szervezni és lelkizni együtt, amikor az életünk fenekestül felfordult. Ám fontos, hogy szem előtt tartsuk az igényünket az egymással való kapcsolattartásra – rugalmasak maradjunk és szánjunk időt arra, hogy babusgassuk egymást. A baba alvásidejét például használhatjuk erre. Az egymással váltott, kedves, vicces üzenetek ugyancsak hasznosak. A lényeg, hogy ne cseréljük le az intimitást a babára, nem számít, mennyire erősek a hormonok – ugyanis szükségünk van felnőtt intimitásra is.

3.”Nem tudjuk elosztani a felelősséget”

Gyakori kapcsolati probléma, hogy sokan nem tudják eldönteni, hogyan osszák meg otthon szülővé válás után a munkákat, hiszen a feladatok sokasodnak, a szabadidő pedig csökken. Nem ideális helyzet a konfliktusok elkerüléséhez és a pároknak fogalmuk sincs, hogyan álljanak az új terheléshez. Pár hónap alatt beáll egy új rend – ha nem, akkor érdemes leülni és átbeszélni, hogyan kéne elosztani a dolgokat. Ha egyik fél marad otthon a babával, természetes módon rá hárul az otthoni feladatok nagy része. Ám ha mindketten elkezdenek újra dolgozni, érdemes megbeszélni, ki mit csinál, ha hazaérnek – fair módon, és nem egymást hibáztatva, kritizálva.

4.”Az alváshiány eltávolít minket egymástól”

Szinte minden páros felhozza kapcsolati problémaként az alváshiány házasságukra gyakorolt hatását. Nyilvánvaló, hogy aki nem alszik, az kevésbé érzékeli a másik gondjait, többet vitatkozik, a párok kétharmada elégedetlenné válik a házasságában. A legtöbben úgy fogalmaznak: „csak lenni szeretnék.” Még saját maguk igényeire sincs idejük.

5.”Nehéz egy párkapcsolatból családdá válni”

Számos ember nehezen dolgozza fel a szülővé válás után, hogy mostmár családként kell működniük – a baba sok stresszel jár és gyakori, hogy miközben családdá alakulnak, a felek közti kommunikáció elakad. Szükség lehet őszinte beszélgetésekre és terapeuta segítségére is, hogy újra képesek legyenek felvenni egymással a kapcsolatot és egészséges módon fenn tudják tartani azt, miközben a gyermekkel is foglalkoznak.

6.”Miért nem segít a párom a baba körül eleget?”

A terapeuták szerint igen sűrűn elhangzik a fenti kérdés a páciensek szájából. Gyakori, hogy a partner a szülővé válás után is azt várja, hogy fenntarthassa hobbiját, ugyanúgy dolgozik, mint eddig, s az jellemzően a férfi. S bár igaz, hogy a nők azok, akik hagyományosan nevelik a gyermeket, számos nő dolgozik a család fenntartása és a házimunka mellett, ami nagyon sok terhet ró rá. Szükség van arra, hogy a felek fair módon megosszák a teendőket ilyen körülmények között – mert lehetséges harmonikusan megoldani ezt is. Lehet sajnálkozni azon, mennyivel több időnk volt magunkra régebben, de el kell fogadni az új helyzetet is.

7.”Az anyósomék az idegeimre mennek”

A szülővé válás után gyakori kapcsolati probléma a – már valószínűleg korábban is jellemző – anyósékkal való viszony. Nehéz ugyanis néha határt szabni a nagyszülőknek, eleinte nem egyszerű megtalálni mindenkinek a helyét, egészséges kapcsolatot kialakítani az újdonsült családi keretek között. Ebből az okból nehezebbé válhat a kapcsolat kezelése. A nagyszülők izgatottak az unoka érkezése miatt, s sűrűn előfordul, hogy túlzottan előtérbe helyezik magukat.

Fotó: 123rf.com

8.”Attól tartok, már nem ugyanazon az oldalon állunk”

Az, hogy hogyan neveljük a gyermeket és milyen döntéseket hozunk szülőként, szintén aggodalomra adhat okot a párkapcsolatban. S noha korábban a párok megvitatják egymással, mit hogyan csinálnak majd, ha megszületik a baba, ez gyakran megváltozik „éles helyzetben”. Az anya és az apa is azt szeretné érezni, hogy egy csapatot alkotnak szülőként, vagyis komoly érzelmi stresszt okoz, ha azt látják, hogy „nem ugyanazon az oldalon” állnak, ahhoz képest, hogy korábban mit beszéltek meg.

A kapcsolati problémák szülővé válás után nagyon sok párosnál jellemzőek – ezért ha úgy érezzük, nem tudjuk egyedül orvosolni őket, érdemes szakember segítségét kérnünk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.