7 jel, hogy genofób vagy

A genofóbia – vagy másnéven koitofóbia – a testiség és szexuális intimitás minden formájától való irracionális félelmet jelenti.

Ezen állapot súlyossága egyénenként változó, valaki csak a konkrét behatolástól tart, míg mások a szex minden egyéb formájától rettegnek. A genofóbiáról fontos tudni, hogy terápiával legyőzhető, tünetei pedig a következők.

Szorongás a szex gondolatára

A genofóbiában szenvedő emberek annyira félnek a szextől, hogy a közösülés puszta gondolata is heves szorongást vált ki belőlük. Képtelenek elképzelni, hogy egy másik emberrel meztelenül szexuális aktusba kezdjenek és legtöbbször nem is tudják beazonosítani, mi az, ami ezt az extrém diszkomfort érzetet váltja ki belőlük a szexszel kapcsolatban. Ha valaki gyakorlatilag mindentől szorong, ami a testi intimitással kapcsolatos, az egy intő jel – számol be a Bien.hu.

Fotó: 123rf.com

Ismerkedés kerülése, nehogy eljusson a dolog az ágyig

A szextől való félelem nem jelenti azt, hogy az illető ne vágyna a szerelemre, hiszen mindenkiben benne van az igyekezet, hogy érzelmileg közel kerüljön valakihez. Lehet, hogy a genofóbiás személy eljut a találkozókig, még a vonzalomig is, de kerüli azokat a helyzeteket, amikor a dolog komolyabbra fordulna, tehát eljuthatna a másikkal az ágyig. Nem szervez randit kettesben, vagy ha igen, akkor is csak nyilvános helyen, ahol biztos lehet benne, hogy nem történik majd semmi intim.

Csókolózás hanyagolása, mert az szexhez vezethet

A genofóbiás személy nem tudja igazán élvezni a csókolózást, mert attól fél, hogy szexuális együttléthez vezet. Még akkor is igyekszik rövidre fogni a csókokat, ha egyébként élvezi és vonzódik a partnerhez, mert nem szeretné, ha tovább „fajulna” a dolog. A genofóbiát sokan keverik az erotofóbiával, pedig a két állapot nem ugyanaz, mert míg előbbi az aktustól való félelem, addig utóbbi minden szexszel kapcsolatos tevékenységtől való rettegés. (Mint például egy érzéki csók.)

Pánikroham a testiség kezdetekor

Van, hogy az illető elhatározza és ráveszi magát az aktusra, remélve, hogy ezzel kigyógyul fóbiájából. Ilyenkor a legtöbbször szívdobogás, kapkodó lélegzetvétel és remegés történik, mert a szervezete pániki-módba kapcsol. Nem ritka, hogy egy ilyen rossz élménynek zokogás a vége, ezért is ajánlatos orvos segítségét igénybe venni.

Fotó: 123rf.com

Okok a háttérben

Mint a legtöbb fóbia, a genofóbia esetében is többnyire trauma áll a háttérben. Ez lehet nemi erőszak, molesztálás, de a kulturális vagy bigott vallásos neveltetés is vezethet ide. Az is előfordul, hogy az illető testképzavarral küzd, vagy annyira nem elégedett testével, hogy emiatt képtelen a szexre: egyszerűen nem akarja, hogy partnere meztelenül lássa vagy hozzáérjen. Ritka, de előfordul, hogy a szextől való félelemnek – látszólag – semmiféle kiváltó oka nincs, olykor azonban orvosi indok áll a háttérben.

Vaginizmus

A vaginizmus a test automatikus, önkéntelen reakciója a nem kívánt aktusra, ami egyben a genofóbia egyik fő szimptómája is. Amikor egy nő nem szeretné, hogy partnere behatoljon, a vagina izmai megfeszülnek, ezáltal lehetetlenné vagy fájdalmassá téve az aktust.

Az illető „szeretne normális lenni”

Aki genofóbiában szenved, természetesen szeretne kigyógyulni belőle és normális szexuális életet élni, de – mint a legtöbb fóbia – ez segítség nélkül nagyon nehezen küzdhető le. Jó hír viszont, hogy a megfelelő szakember segít felszínre hozni a kiváltó okokat és a megfelelő terápia által hosszú távon legyőzhető ez a betegség.

Olvasd el ezt is!

Haladunk a szexmentes jövő felé?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.