5 dolog, amit tudjon egy férfi – Antidepresszánsok és szexuális mellékhatások

A szexuális diszfunkció gyakori, de nem minden készítménynél

Az antidepresszánsok igen hatékony módjai a szorongás és a depresszió kezelésének. Sok férfi tart azonban tőle, hogy veszélybe sodorja a szexet. Nos, a szexuális mellékhatások gyakoriak, de van a helyzetre megoldás.

Erőteljes eszközt jelentenek manapság az antidepresszánsok a depresszió és a szorongás kezelésére. Egyes férfiak ugyanakkor félnek, milyen következményekkel jár majd ezek szedése a szexuális életükre nézve.

“Való igaz, hogy ezen gyógyszerek esetében gyakoriak a szexuális mellékhatások, problémákat okozhatnak az ejakulációval kapcsolatosan – az késve jelentkezik vagy lehetetlenné válik -, s a libidó is gyengülhet. A jó hír azonban az, hogy a legtöbb férfinál enyhülnek az antidepresszánsok által okozott szexuális zavarok, ha folytatják a gyógyszerek szedését. Megoldható a dolog” – mondta David J. Hellerstein, orvos és pszichiáter a Columbiai Egyetemről.

Fotó: 123rf.com

Dr. Hellerstein, David Healy pszichiáter a McMaster Egyetemről, Benjamin Chavez gyógyszerész a Coloradói Egyetemről, valamint Sarah T. Melton gyógyszerész a Kelet-Tennessee Állami Egyetemről szakértői véleményt adott arról, hogyan alkalmazhatók az antidepresszánsok anélkül, hogy a szexuális hatások károsítanák a férfi szexuális életét.

A megoldás a dózis változtatás

A páciensek manapság gyorsan belépnek a Google-be, beírják, hogy „szexuális diszfunkció”, s azonnal következtetéseket vonnak le problémájukról. Valójában a szexuális problémának számos orvosi oka van – például depresszió, szorongásos rendellenességek vagy éppen különböző szerek használata. Láttunk betegeket, akik állították: szexuális funkcióik javultak az antidepresszánsok szedése alatt – valószínűleg azért, mert a funkciójuk elvesztése a depresszió súlyos tünete volt”- mondta el David J. Hellerstein.

A szakember azt javasolja: mindenképp beszéljünk pszichiáterünkkel vagy orvosunkkal és próbáljuk rendezni a helyzetet. Ne hagyjuk abba a kezelést és ne változtassunk önállóan, mert ez még nagyobb problémákhoz vezethet. A szexuális mellékhatások csökkennek és a diszfunkció idővel javul, ahogy a szervezet alkalmazkodik. Az egyik legegyszerűbb megoldás a gyógyszer adagjának módosítása – persze az orvos irányítása alatt. Lehet mérsékelni, kihagyni adagot, vagy a nap későbbi szakaszában bevenni azt.

Egyes antidepresszánsok kockázatosabbak

Fontos tudni, hogy az antidepresszánsok két csoportjához kapcsolódik a szexuális diszfunkció legvalószínűbb előfordulása. Az egyik csoport a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) – ilyen a citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluoxetin (Prozac), fluvoxamine (Luvox), paroxetin (Paxil) és szertralin (Zoloft). A Paxilt tartják a legproblémásabbnak. Valójában a korai magömlés gyógyszerének tekintik, alkalmazzák egyesek az orgazmusig tartó idő meghosszabbítása érdekében.

A másik csoport a szerotonin norepinefrin újrafelvétel-gátlók (SNRI-k) – dezvenlafaxin (Khedezla, Pristiq), duloxetin (Cymbalta), levomilnacipran (Fetzima) és venlafaxin (Effexor).

“Az újabbnak számító antidepresszánsok, így a vilazodon (Viibryd) és a vortioxetin (Trintellix) esetében alacsonyabb szexuális mellékhatásokat mutattak ki, mint a hagyományos SSRI és SNRI gyógyszereknél. A bupropion (Wellbutrin) és a mirtazapin (Remeron) esetében is alacsonyabb volt a szexuális diszfunkció esélye” – mondta Sarah T. Melton.

Fotó: 123rf.com

A nyugtatók szerepet játszhatnak, ha szedjük azokat

Szexuális diszfunkcióról számoltak be férfiak a szorongás miatt alkalmazott benzodiazepineknél is – ám kevés adat utal arra, hány férfit érint az előfordulás valószínűsége. A legtöbbször ezzel a készítménnyel kapcsolatban az erekció zavarát jelentették. Ugyanakkor, ezeket a gyógyszereket rövidtávra tervezték, 2-4 hétig javasolt szedni őket. Így a hosszantartó szexuális mellékhatások kevésbé jellemzőek” – hangsúlyozta a gyógyszerész.

A gyógyszerváltás vagy plusz készítmény megoldás lehet

„Megoldást jelenthet a problémára, ha másik gyógyszerre váltunk. Az SSRI-k teljes osztálya szexuális diszfunkciót okozhat, s egyiküknek sincs túl alacsony kockázata. De úgy tűnik, a Lexapro és a Prozac jár a legkisebb kockázattal ezen készítmények között. A legkevésbé problémás antidepresszáns a Wellbutrin, mely nem befolyásolja a szerotonint, amely a szexuális diszfunkciókat kiválthatja. Tehát önmagában nem fenyegetné a szexuális életet. Néhány beteg esetében azonban nem biztos, hogy működne depressziója vagy szorongása csökkentésére” – mondta Benjamin Chavez.

A szexuális problémák a gyógyszeres kezelés befejezése után is jelentkezhetnek

“Miután abbahagyta az antidepresszáns alkalmazását, néhány férfi továbbra is küzdhet szexuális gondokkal, másoknak pedig olyan problémája alakulhat ki, mint a korai magömlés” – mondta David Healy orvos. – „Nem tudjuk, hogy mekkora az ilyen páciensek aránya. Maradandó károsodás azonban nincs, s úgy tűnik, sokaknál megfordulhat a helyzet. Fontos tudatni orvosunkkal, mi zajlik az esetünkben”– javasolta a szakember.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.