15 egészségügyi állapot, melyek miatt nem működhet a szex – 2.rész

A betegségek komolyan befolyásolják az együttlétet

Az intimitás az élet egyik legnagyobb öröme. Egy hosszútávú egészségügyi állapot azonban elveheti képességünket annak élvezetére. Vagy kedvünk nincs a szexhez, vagy az izgalom nem jön, esetleg az orgazmus. Ha tisztában vagyunk a problémánkkal, megoldást is találhatunk rá.

Bár a szexualitás az ember egyik legnagyobb öröme az életben, sajnos, ha az ember betegséggel küzd, ha komolyabb egészségügyi állapot rontja a mindennapjait, képtelenné válhat arra, hogy gondtalanul élvezze a szexet. Lehet, hogy kedve nincs hozzá, de az is, hogy az orgazmust vagy az izgalmat sem tudja elérni.

Amennyiben valamilyen hosszútávú egészségügyi állapot vagy betegség áll fenn, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan kezelhetjük a problémát – és javíthatjuk a szexet is.

Cikkünk első részében az első 6 problémával foglalkoztunk. Lássuk a többit.

7.Alacsony tesztoszteron-szint: amennyiben egy férfi szervezete nem termel elég tesztoszteron hormont, nem érezhet elég késztetést a szexhez. Olykor ez agyi területi probléma is, amely nem ad utasítást a heréknek kellő mennyiségű tesztoszteron termelésére. 2-es típusú diabétesz, máj- vagy a vesebetegség esetén ez szintén gyakori. Életmódváltoztatás, illetve egyéb, jelenlevő egészségügyi állapotok kezeltetése segíthet. Egyes férfiaknak azonban szükségük lehet tesztoszteron-cserére.

8.Menopauza: a nők életében eljön az időszak, amikor az ösztrogénszint leesik és menstruációjuk megszűnik. Az ösztrogén szint leesése hüvelyszárazságot okozhat, ezért a szex problémás lehet. Segíthetnek ilyenkor a síkosítók és hidratáló termékek, illetve az alacsony dózisú ösztrogénpótlás is a hüvelyben. A nagyon kellemetlen hőhullámok esetén hölgyeknél is szóba jöhet a hormonpótló kezelés. Beszéljünk orvosunkkal előnyeiről és hátrányairól.

9.HIV és AIDS: a betegség, a HIV vírus jelenléte a szervezetben hatással van a test hormontermelésére. Ez érinti a tesztoszteront és az ösztrogént, amely problémákhoz vezet a szex és a vágy terén. A gyógyszerek, melyek a vírust kordában tartják, szintén befolyásolhatják a szexuális életet, így az ún. proteáz inhibitorok merevedési zavart okozhatnak a férfiaknál. Ilyenkor célszerű orvosunk tanácsát kérni vagy egyéb kezelést kipróbálni.

10.Szklerózis multiplex (MS): ez a betegség az idegrendszerre van hatással, márpedig a szexuális vágy az agyban kezdődik – ez ad jelet a test egyéb részeinek az idegeken keresztül, melyek a gerincvelőn futnak. Ha a szklerózis multiplex érinti ezeket, az a mozgást, az izgalmat és az orgazmust is befolyásolja. Fáradttá tehet és izomgörcsöket okozhat. Vannak kezelések, melyek segíthetnek, ennek érdekében mindenképp konzultálni kell orvosunkkal.

11.Parkinson-kór: mivel érinti a mozgást, a betegség a szexre is hatással van. Okozatja a vágy hiányát, fájdalmat, orgazmus problémákat válthat ki. A kezelések közül néhány az ellenkezőjét éri el – azok a gyógyszerek, melyek emelik a dopamin szintet az agyban, hozzájárulhatnak, hogy nehezebb legyen kontrollálni az impulzusokat, mely egyesek számára gondot okozhat, beleértve a szexfüggőséget. A megfelelő dózist az orvosnak kell beállítania személyre szabva.

12.A húgyhólyag kontrolljának elvesztése: időseknél ez gyakoribb, különösen a nőknél. Ha a hasra extra nyomás nehezedik, vizelés következhet be – sokan kerülik az intimitást ezen egészségügyi állapot miatt. Érdemes pozíciót változtatni, illetve mindig elmenni vécére szex előtt. Beszéljünk orvossal, mert a kezelés általában segít.

13.Gyulladásos bélbetegség (IBD): ha Crohn-betegség, vastagbélgyulladás vagy emésztési problémák nehezítik mindennapjainkat, beleértve azt, hogy gyakran kell vécére mennünk, a fájdalom, a fáradtság is a szex útjába állhat. Fontos úgy szedni a gyógyszereket, ahogyan elő van írva, még ha a tünetek nem is olyan rosszak éppen. Egyes embereknek szükségük lehet műtétre a betegség vagy egészségügyi állapot javítása érdekében – van, akinél a beavatkozás olyan mértékű, hogy utána a székletürítésre egy külső zacskót kell viselniük a testen kívül. Terápiás és támogató csoportok segítsége jól jöhet, hogy az ember hozzászokjon ezekhez a változásokhoz.

14.Poszttraumás stressz betegség (PTSD): ez az egészségügyi állapot akkor fordul elő, ha valaki részese volt egy félelmetes vagy traumatikus eseménynek. A tünetek közé tartoznak visszajövő képek, az ember újra éli a traumát. PTSD esetén gyakori, hogy az ember félelmet érez szex közben a kellemes érzések helyett. Fontos terápiára járnia és gyógyszerre is szüksége lehet az állapot kezeléséhez.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.