15 egészségügyi állapot, melyek miatt nem működhet a szex – 1.rész

Fotó: 123rf.com

A betegségek komolyan befolyásolják az együttlétet

Az intimitás az élet egyik legnagyobb öröme. Egy hosszútávú egészségügyi állapot azonban elveheti képességünket annak élvezetére. Vagy kedvünk nincs a szexhez, vagy az izgalom nem jön, esetleg az orgazmus. Ha tisztában vagyunk a problémánkkal, megoldást is találhatunk rá.

Bár a szexualitás az ember egyik legnagyobb öröme az életben, sajnos, ha az ember betegséggel küzd, ha komolyabb egészségügyi állapot rontja a mindennapjait, képtelenné válhat arra, hogy gondtalanul élvezze a szexet. Lehet, hogy kedve nincs hozzá, de az is, hogy az orgazmust vagy az izgalmat sem tudja elérni.

Amennyiben valamilyen hosszútávú egészségügyi állapot vagy betegség áll fenn, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan kezelhetjük a problémát – és javíthatjuk a szexet is.

1. Diabétesz: a magas vércukorszint károsítja a vérereket idővel. Vagyis a vér kevésbé áramolhat jól a nemi szervek felé is. A férfiaknak erekciós- és ejakulációs problémáik lehetnek. A nők kevésbé érezhetnek vágyat, hüvelyszárazságtól, fájdalmas közösüléstől és az orgazmus elérésének képtelenségétől szenvedhetnek. Ha azonban kontrolláljuk a diabéteszt, ez az egészségügyi állapot sem állhat utunkba: maradjunk aktívak, együnk megfelelően, tartsuk kordában a betegséget és a szex problémája is megoldódik.

2. Szívbetegség: ahogyan a diabétesz esetén, a gond a szívbetegségnél is az, hogy a vérerek károsodnak, s ez a szex problémáihoz vezet. Egyes gyógyszerek – például a magas vérnyomás elleniek – ugyancsak okozhatnak gondot. Az életmódbeli változtatásokkal, így a mozgással, az étrenddel – nagy különbséget érhetünk el. Szívroham után azonban mindenképp beszélnünk kell orvosunkkal arról, mikor lehetünk ismét aktívak szexuálisan.

3. Depresszió: a test és az elme kéz a kézben jár – ha valaki depressziós, a szexuális késztetése nullára csökkenhet. Fontos kezeltetni ezt az egészségügyi állapotot. A kezelés – mely a terápiás beszélgetést, életmódbeli változtatásokat vagy gyógyszereket is jelentheti – segíthet. Egyes antidepresszánsok ugyanakkor erekciós problémákat és a vágy tompulását okozhatja a férfiaknál – ilyenkor a dózis csökkentése vagy más készítmény segíthet.

4. Rák: rákos betegség esetén alighanem a szex az utolsó, amire gondol az ember. A szex visszatéréséhez a mindennapokba mindenképp fontos, hogy jobb legyen a közérzete. A kemoterápia túlságosan fáradttá vagy beteggé tehet a szexhez, a rák miatt fájdalmak gyötörhetik az embert. A hormonterápia szintén befolyásolja a nemi vágyat. Egyes műtétek pedig a testképre is hatással vannak. Érdemes a partnerünkkel más módon fenntartani az intimitást, míg készen nem állunk ismét a szexre.

5. Krónikus fájdalom: nehéz a szeretkezésre gondolni, ha közben krónikus fájdalmaink vannak, melyek nem is múlnak el hosszabb időre. Amennyiben gyógyszereink nem segítenek eléggé, fontos beszélnünk orvosunkkal a probléma kontrollálása végett. Bizonyos gyógyszerek sajnos olyan mellékhatásokkal bírnak, melyek érintik az idegrendszert. Bármely esetben konzultáljunk a doktorral.

6. Arthritis: ez az egészségügyi állapot sem könnyíti meg a dolgunkat. A merev ízületek és egyéb ízületi gyulladásos tünetek hatással lehetnek a szexuális életünkre.

Az alábbi tippekkel ugyanakkor képesek lehetünk visszatérni a szexhez:

  • tervezzük az együttlétet akkorra, amikor a nap folyamán jobban érezzük magunkat
  • vegyük be gyógyszereinket legalább 30 perccel előtte
  • ízületeinket támogassuk meg párnákkal, hengerpárnával
  • használjunk masszázst, hogy az izmokat és az ízületeket egy kicsit megnyugtassuk
  • pihenjünk szex előtt, ha a fáradtság okoz gondot.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.