Veszélyes bakteriális fertőzés is okozhat torokfájást!

Mindannyiunknak ismerős lehet az a kaparó, szúró érzés a torokban, amely 1-2 napig is képes kínozni bennünket. Olykor nem a legismertebb okok állnak mögötte, hanem bakteriális fertőzés. Ha nem kezelik, igen veszélyessé válhat…

Kinek ne lenne ismerős a torokfájás? Már előre tudjuk, mi következik, amikor első, kellemetlen tüneteit megérezzük. Oka legtöbbször a száraz, hideg levegő, a szezonális allergiák vagy a megfázás. Ám bizonyos esetekben a Streptococcus baktérium a ludas, amely kezeletlenül hagyva veszélyes lehet. Csupán orvosunk állíthat fel pontos diagnózist – ám érdemes elolvasnunk az alábbi jeleket, hogy meg tudjuk különböztetni, komolyabb torokproblémával van-e dolgunk.

Mi lehet a streptococcus bakteriális fertőzés jele és mi nem?

-Szokatlan foltok: ha belenéznek a torkunkba, a vörös és duzzadt mandulák, a rajtuk megmutatkozó fehér foltok a torok hátsó részében, sőt a genny nem utal streptococcus-ra, ám az világos, hogy gond van, egyéb probléma is okozhatja ezt. Szükségünk lesz az orvosra.

-Megfázásos tünetek: a köhögés, az orrfolyás miatt a torok sincs jó állapotban, ám kevésbé valószínű, hogy ezt streptococcus okozza. Vírus miatt alakul ki az orrdugulás, az orrfolyás, a torokfájás és egyéb tipikus tünetek.

-Láz: a megfázással olykor láz is jár, de általában nem magas. Ha mégis, akkor lehet streptococcus baktériumra gyanakodni. Sajnos, ez sem mindig egyértelmű, mert a fertőzés akár alacsonyabb lázzal is együtt járhat.

Nyirokcsomó duzzanat: a nyirokcsomók dolga a baktériumok „csapdába ejtése” és elpusztítása. Ha a szervezet egy része fertőzött, a legközelebbi nyirokcsomók lépnek akcióba, meg is duzzadnak „munkavégzés” közben. Jellemzőbb a megduzzadásuk, sőt a vele járó fájdalomérzet is, ha streptococcus baktérium fertőzésünk van.

shutterstock_65732263

-A fájdalom erőssége is számít: a megfázással torokfájás jár, de utóbbi általában pár napon belül elmúlik. A streptococcus baktérium fertőzés esetében azonban nemcsak erősebb, hanem hosszabb ideig is tart a fájdalom, olyannyira, hogy nyelni nagyon nehéznek tűnhet. A baktérium olykor hányingert, étvágytalanságot, fej- és gyomorfájást okozhat.

-Kiütések: egyik, kevésbé gyakori, de látványos jele a baktériumos fertőzésnek a csiszolópapírra emlékeztető kiütés a bőrön. A nyakon vagy a mellkason kezdődik, majd átterjed a teljes testre. Vörhenyként ismert, ijesztően mutathat, ám pár napon belül elhalványul. Az antibiotikumok segítenek.

Mi a Streptococcus baktériumos fertőzés?

Egy fertőzés, az A-csoportú Streptococcus okozza a problémát, míg az egyszerű torokfájást vírusnak köszönhetjük. A fertőzés tüneteit antibiotikumok enyhíthetik, érdemes hamar megszabadulni tőle – és csökkenteni a komplikációk esélyét. Kezelés nélkül a fertőzés a szívet és más szerveket is érintheti. Ritka, de előfordul, hogy súlyos betegséget okoz.

Megfázás esetén az antibiotikumokra nincs szükség. Ezek a gyógyszerek csak a baktériumok ellen hatnak, és mint az már kiderült, a megfázást vírus okozza. Ráadásul, ha akkor is szedjük őket, amikor valójában nem szükségesek, könnyen elérhetjük, hogy később a szervezet már ne reagáljon megfelelően rájuk. Az a baktérium, amely újra és újra ki van téve az antibiotikumoknak, hajlamos „szuperbaktériummá” alakulni és nem reagálni a szokásos gyógyszeres kezelésre.

Gyors teszt

A Streptococcus baktériumos fertőzést egy gyors teszttel meg lehet állapítani, 5-10 perc alatt megvan az eredmény. Ám ez a teszt nem feltétlen észleli a streptococcus minden esetét, ezért ha a teszt szerint nincs ilyen fertőzésünk, érdemes kétszer is ellenőrizni. Az orvos mintát vesz a torokból és laboratóriumba küldi elemzésre, melynek eredményét pár napon belül megkapjuk.

A fertőzés megállapítása esetén a doktor injekciót adhat vagy 5-10 napos antibiotikum kúrát ír fel. Valószínűleg már 2 napon belül jobban érezzük majd magunkat, de a kúrát végig kell csinálni, különben a baktériumok egy része megmaradhat. Ne feledjük, hogy a Streptococcus fertőző is lehet, amíg el nem kezdjük szedni a gyógyszert, 24-48 órán belül.

shutterstock_40916509

Jó tanács, hogy mossunk gyakran kezet, ne osztozzunk másokkal evőeszközön, poháron és cseréljük le a fogkefénket a fertőzést követően.

Hogyan kezeljük magunkat otthon?

-Mindegy, mi okozza a torokfájást, otthoni kezelésre szükségünk lesz. Az egyik legegyszerűbb trükk a sósvizes gargalizálás. Szórjunk egy teáskanál sót a vízbe. Ez nedvesen tartja a torkot és enyhíti a kaparó érzést. Ha végeztünk, köpjük ki a vizet.

-Inhaláljunk, lélegezzünk be gőzt. A párásító sokat segít, de az egyszerű, régi módszer is, amikor fejünkre borítunk egy törölközőt és a párolgó víz fölé hajolunk, miközben mélyeket lélegzünk. Többször megismételhetjük a műveletet, 5-10 percig naponta.

-Helyezzünk meleg borogatást a torkunkra. Könnyen elkészíthetjük meleg vízzel átnedvesített törölközővel is. Különösen jótékony lehet, ha a nyirokcsomók meg vannak duzzadva.

-Együnk olyan ételeket, amelyek segítenek. Viccesnek hangozhat, de a fagyi is jó! A hidegnek ugyanis zsibbasztó hatása van, krémes állaga miatt könnyű lenyelni is. A tejturmixok, zselatin, meleg leves szintén jó ötlet. Komoly torokfájás esetén a ropogós, fűszeres ételeket kerüljük.

-Maradjunk mindig kellően hidratáltak. Lehet, hogy nehéz nyelni, de inni muszáj, mert folyadék hiányában a test jelentős nedvességet veszít. A víz és a gyömbér is jó választás. A citrusos italokat kerüljük, mert irritálhatják a begyulladt torkot.

woman with a cold

-Torokfájást csillapító gyógyszereket szedhetünk, így acetaminophent, ibuprofent, naproxent, amelyek átmenetileg csillapítják a fájdalmat. Aszpirint gyerekeknek és tinédzsereknek ne adjunk, mert fennállhat a veszélye egy ritka, ám potenciálisan életveszélyes állapotnak, melyek neve Reye szindróma.

-Alkalmazhatunk zsibbasztó permeteket, olyan spray-t, amit magunkkal tudunk hordani és könnyít a közérzetünkön.

-Az orrdugulásra szintén használhatunk orrspray-t, de mindig olvassuk el a címkéjét – bizonyos egészségügyi állapotok esetén, illetve ha egyéb gyógyszereket szed az ember, nem javasolt a használatuk.

Amennyiben nem múlik el a torokfájás egy héten belül, vagy rosszabbá válik a helyzet, fontos újra orvoshoz fordulni. A hosszú, kitartó torokfájásnak egyéb okai is lehetnek, így a savas reflux vagy a mononukleózis – ritka esetben akár szexuális úton terjedő betegség is lehet a ludas.

Forrs: Tóth Eszter - napidoktor.hu