Újabb világjárvány fenyegethet, ha nem vigyázunk – veszélyben a gyerekek

Egy már létező vírus világméretű fenyegetéssé válhat a jelenleg is zajló COVID-19 világjárvány közepette, és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoport a fertőzés szempontjából.

A szakértők attól tartanak, hogy amennyiben a világjárvány folytatódik, elkerülhetetlen lehet az általa okozott fertőzés kitörése a gyerekek körében.

Növekszik a kanyarójárvány kitörésének kockázata

A Centers for Disease Control Prevention múlt heti sajtónyilatkozatában közölte, hogy a világjárvány kritikus hiányosságot okozott a kanyaró elleni oltási programokban. Így, bár a kanyarófertőzéses esetek nagyrészt csökkentek a világjárvány alatt, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a jövőben kitörések történnek, mivel a kanyaró felszámolása felé tett előrelépés is csökkent.

A világjárvány első évében, azaz 2020-ban több mint 22 millió csecsemő maradt le a kanyaró elleni vakcina első adagjáról a zárlatok és a gazdasági műveletek ideiglenes leállítása miatt. Ez a szám állítólag 3 millióval több, mint a 2019-ben regisztrált.

Milyen vírus a kanyaró?

A kanyaró a rubeola vírus által okozott gyermekkori fertőzés. A betegség korábban nagyon gyakori volt, de a védőoltás segített megfékezni a terjedését, sőt a világ számos részén csökkentette a gyermekek körében a betegség előfordulását.

A kanyarófertőzés súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. A halálozási arányok azonban jelentősen csökkentek, amióta a kanyaró elleni vakcina elterjedt. De még ha az elmúlt években világszerte magas oltási arányokról számoltak be, a Mayo Clinic szerint évente még mindig több mint 10 000 5 év alatti gyermek hal meg.

A fertőzés jelei és tünetei jellemzően a vírusnak való kitettség után körülbelül 10-14 nappal kezdenek jelentkezni. Ezek közé tartozik a láz, száraz köhögés, orrfolyás, torokfájás, kötőhártya-gyulladás, bőrkiütés, amely nagy, lapos foltokból és apró fehér foltokból áll, kékesfehér középponttal, úgynevezett Koplik-foltokból.

Fotó: 123rf.com

Mi okozza a hosszú COVID-ot? Miért romlott a kanyarófelügyelet a COVID miatt?

A világjárvány nagy változásokat hozott mindenki mindennapjaiban és az egész társadalomban. Az egészségügyi ágazatban drasztikusan romlott a kanyarós esetek felügyelete, amikor a zárlatokat elrendelték, és azt tanácsolták az embereknek, hogy otthonukban tartsanak karantént.

Miközben a világ figyelmének nagyobb részét a SARS-CoV-2 helyzetre összpontosította, 26 ország csendben küzdött a nagy kanyarójárvány kitörésével, amely a 2020-as összes kanyarófertőzés 84%-át tette ki. Most azonban, hogy a világjárvány a második évébe lépett, tagadhatatlanul megnőtt a kockázata annak, hogy további kanyarójárványok törnek ki.

Az oltatlan gyermekek nagy száma, a kanyarójárványok kitörése, valamint a COVID-19 válaszlépések támogatására átirányított betegségfelismerés és diagnosztika olyan tényezők, amelyek növelik a kanyaróval kapcsolatos halálesetek és súlyos szövődmények valószínűségét a gyermekek körében” – mondta Dr. Kevin Cain, a CDC globális immunizációs igazgatója.

Rendkívül fontos, hogy az országok a lehető leggyorsabban oltsanak a COVID-19 ellen, de ehhez új forrásokra van szükség, hogy ez ne menjen az alapvető immunizációs programok rovására. A rutinszerű immunizációt védeni és erősíteni kell, különben azt kockáztatjuk, hogy az egyik halálos betegséget egy másikra cseréljük” – mondta Dr. Kate O’Brien, az Egészségügyi Világszervezet Immunizációs, Oltási és Biológiai Osztályának igazgatója.

Az elmaradt oltások miatt kanyarójárvány törhet ki Szerbiában

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.