Tömegesen támadják a vírusok a gyerekeket – Tele vannak a gyerekkórházak

Országszerte teljes kapacitással dolgoznak a gyermekkórházi ambulanciák, ügyeletek, annyi a beteg. A koronavírus mellett sok egyéb felső légúti, illetve hányással, hasmenéssel járó vírus terjed, és nem ritkán egyszerre is jelentkezik.

Velkey Györgytől, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójától kért helyzetértékelést a Növekedés.hu.

Egyre több gyerek betegszik meg és szorul kórházi kezelésre ezekben a hetekben, aminek szerencsére nem a Covid az elsődleges oka. De akkor mi?

“Az őszi-téli időszakban mindig megszaporodnak a különféle felső légúti vírusok, és a gyerekeket ez idén már közösségekben éri. Ami a megszokotthoz képest más, az az, hogy ezt megelőzően volt másfél év, amikor zártabban és óvatosabban éltek a családok, és így a gyerekek nem voltak kitéve azoknak a kórokozóknak, amelyek most elérik őket. A megszokottnál idén kicsit korábban is érkeztek a szokásos – főleg légúti – vírusok” – mondja Velkey György.

Ezek a leggyakoribb felső légúti betegségek a gyerekeknél

Gyakori a gégegyulladás (laringitisz), a hörghurut (bronhitisz), az asztmás fulladás. De már megjelentek a tüdőgyulladások is, amik szezonálisan egy kicsit később szoktak jönni, és már a komplikáltabb szövődmények sem ritkák. Erről még kevés az adat, mert a rutin vizsgálatok közé nem tartozik az influenzavírus kimutatása.

“Alapvetően a szokásos légúti vírusokra gyanakszunk a felső légúti tüneteknél, illetve a koronavírust tudjuk rutinvizsgálattal kizárni vagy megerősíteni. Egyre nagyobb számban előfordulnak covidos esetek, de a nagy tömeg most nem emiatt, hanem az említett egyéb fertőző megbetegedések miatt jelenik meg a gyermekorvosi ambulanciákon és a kórházakban. Amit még kiemelnék, az az RSV, ez a vírus főleg a kis csecsemőknél nagyon veszélyes. A fertőzés a legapróbb hörgőszakaszokat érintő gyulladást (bronhiolitiszt) okoz. Sokszor intenzív osztályos ellátást, időnként gépi lélegeztetést is szükségessé tesz. Általában néhány évente szokott ilyen halmozódás lenni, mint amit most tapasztalunk, de inkább télen, viszont most már október vége óta sok gyereket kellett és kell kezelnünk ilyen vírusfertőzés miatt szerte az országban” – teszi hozzá a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Nagyon sokféle vírus kering, a légúti vírusok mellett megjelentek már szintén egy kicsit a megszokottnál hamarabb ezek a vírusok is, amelyek gyakran magas lázzal, kiszáradással jelentkeznek a gyerekeknél.

Mindez többletterhelést a gyermekkórházaknak. Míg máskor egy-egy ügyeletben 3-4 gyereket kell felvenni vírusfertőzés miatt, most akár 8-10-et is. Mindent megtesznek azért, hogy akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt fel tudják venni. A kórházakon belül gyorsan forgatják a betegeket, és egymás között is folyamatosan egyeztetnek.

A Delta-variánst sokkal több gyerek is elkapja

“A korábbinál több pozitív esetet találunk azoknál is, akiknek nincs vagy alig van tünete, de más okból kórházi kezelésre szorulnak. Ezért is nagyon várjuk, hogy a kicsiket is lehessen oltani koronavírus ellen, de fontos lenne az is, hogy a jelenleginél sokkal több tizenkét év feletti gyerekek is megkapja az oltást. Ennek a gyerekek védelme érdekében van óriási jelentősége, de az is fontos, hogy ne tudjon keringeni a vírus” – folytatja Velkey György.

Hogy van-e a Delta-variánsnak speciális tünete a gyerekeknél, és mennyire jellemző most a sokszervi gyulladás, arról még kevés a tapasztalat. Rövid az eltelt idő, de úgy tűnik, hogy több a tünetes kisebb gyermek. A sokszervi gyulladásos tünetegyüttes az akut fertőzés után egy hónappal jelentkezik, ezért ez most még nem tapasztalják, de óvatosak és nagyon figyelnek az érkezésére. 

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

“Jellemzően nem azok a valóban intő jelek, amelyek látványosak, vagy amiket ijesztőnek találnak a szülők. Sokszor aprónak tűnő tünetek jelzik, hogy nagyobb a baj: például, ha a gyerek sápadt, a szeme aláárkolt, nagyon sír, vagy éppen egy korábban sírós gyerek egyszeriben nagyon csendessé válik. Az pedig egyértelmű, hogy ha egy gyerek fullad, aluszékonnyá válik, magas láz mellett még hány is, esetleg tartósan hasmenése van, és nem iszik, akkor mindenképpen orvoshoz kell vinni. Az utóbbi esetekben a kiszáradás veszélye nagy, ezt észre lehet venni abból is, hogy a nyelve, a szájszéle száraz, a gyerek nem könnyezik síráskor. De önmagában egy hurutos nagyobb gyerekkel, vagy olyannal, akinek csak hőemelkedései vannak, esetleg csak egyszer-egyszer szökik fel a láza néhány napig, de más komolyabb tünete nincs, nem kell azonnal kórházba rohanni” – hangsúlyozza a főigazgató. 

COVID – Egyre veszélyesebb a gyerekre, Zacher is aggódik

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.