Szamárköhögés járvány ellen: védőoltás!

Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a Pilisszentlászlón előfordult szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban. A Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének munkatársai az iskolában tanuló 195 diák oltási könyvét ellenőrizték.

Megállapították, hogy 194 esetben, a dokumentumokban a kötelező védőoltásokról szóló igazolások hiánytalanul szerepelnek. Egy gyermek oltási könyvének ellenőrzése még folyamatban van.

A népegészségügyi intézet jelentése szerint összesen 5 felnőttnél és 1 gyermeknél merült fel a szamárköhögés gyanúja. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok 4 felnőtt esetében igazolták a fertőzést. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az a tény, hogy gyermekek körében nem történt több megbetegedés, elsősorban a védőoltásnak köszönhető.

Ismétlés a tudás anyja!

A szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartásával az olyan súlyos betegség okozta járványok kialakulása is megelőzhető, mint például a szamárköhögés. Az eset kapcsán fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy különösen fontos a szamárköhögés elleni ismétlő oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A kisgyermekek az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják.

Miért köhög a szamár?

A szamárköhögés a Bordetella pertusiss (ejtsd: pertusszisz) nevű baktérium által okozott légúti megbetegedés. Kínzó köhögési rohamokkal jár, melyet mély, húzó belégzés kísér jellegzetes hanghatással: innen a betegség elnevezése.

szamarkohoges

Az újszülöttek, csecsemők megfertőződésekor a rohamok között leállhat a légzés, ami segítség nélkül a gyermek halálához vezethet. Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél a fertőzés nem ennyire veszélyes, de ilyenkor is egy hosszú, súlyos, a szervezet számára megterhelő megbetegedést okoz.

A védőoltás elengedhetetlen!

A védőoltás 1954-es bevezetése előtt rendszeresen fordultak elő nagy szamárköhögés járványok hazánkban, főként gyermekközösségekben, 1951-ben 25 ezer, 1953-ban 57 ezer megbetegedést és 378 halálesetet regisztrált a közegészségügyi-járványügyi szolgálat.

A védőoltások bevezetésével fokozatosan megszűntek a járványok a gyermekek körében, ugyanakkor a gyermekkori oltások nem biztosítanak életre szóló védettséget, így a felnőttek megbetegedhetnek. A betegség lefolyása ilyenkor jóval enyhébb, mint az oltatlanok esetén, bár a betegek általában még ezt az enyhébb formát is nagyon súlyosnak élik meg.

A gyermekek az első szamárköhögés elleni oltást – az oltási naptár szerint – már 2 hónaposan megkapják, majd számos további oltással biztosítjuk a megfelelő védettséget. Évtizedeken át az utolsó szamárköhögés elleni komponenst is tartalmazó oltást 6 éves korban adtuk a gyermekeknek.

Az oltóanyagok fejlesztése tette lehetővé, hogy 2009-től változtassunk az oltási naptáron, azóta a serdülők 6. osztályban is kötelezően megkapják a szamárköhögés elleni védőoltást, ami felfrissíti a védettséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index