(Rossz)csonttörés

Gyermekek esetében a csonttörés szinte pillanatok alatt megvan. Legalábbis a látszat könnyen ez lehet, ugyanis csontozatuk még nem erősödött meg igazán, szervezete sokkal jobban koncentrál az állandó növekedésre és fejlődésre, mint a csontok teherbírásának növekedésére, így hamar megtörténik a baj.

A csonttöréshez elég egy apró véletlen, egy ottfelejtett ujj, egy rossz mozdulat. Testünk váza nem arra van kitalálva, hogy mindenfelé hajoljon, ruganyosan alkalmazkodva az őt érő hatásoknak. Nem. Teherbírása nagy, mégis könnyen előállhat olyan helyzet az életünkben, hogy bizony veszteni fog a rá nehezedő nyomással szemben.

Apró-cseprő balesetek

Az egészséges életnek része kéne hogy legyen a gyermekkori nagy mennyiségű mozgás. Így tanulja a testrész-koordinációt, a finommechanikus mozgásokat, a kéz-szem összehangolást. Ezeknek a tapasztalatoknak a megszerzése azonban bizony sebesülésekkel és balesetekkel jár, amely néha súlyosabb formát ölthetnek, például amikor törik a csont.

labtores

Az a tény, hogy a gyermek gyorsan gyógyul, ellensúlyozza, hogy cserébe fájdalomtűrése igen kicsi lehet egy felnőtt emberéhez képest. A csonttörés problematikája többszintű: nyilván akármennyire is véletlen volt a baleset, akkor is egy traumát hagyhat a gyermekben. Nehezen viseli majd a gipszelési időszakot, nyűgös lehet. A csonttörés helyétől is függ, mennyire fogja zavarni a mindennapok során. Tud-e tőle nyugodtan aludni, nyáron a gipszelt testrész ugyan úgy izzadhat tovább, míg tisztítása problémás. Csak örülhetünk annak, ha gyermekünk egyből lábra kap, amint javul az állapota és jobban érzi magát, de gyógyulásának nem fog feltétlenül ez igazán jót tenni.

Nincs rá igazi gyógymód

A trauma feldolgozására, a sokk feloldására és a sebek gyógyulására a legjobb elixír az idő és a nevetés. A gipsz lehet a legjobb tábla, ahová a gyermek minden közeli barátja szignózhat egy kedves ábrát vagy mondatot. Az orvosokon is sok múlik, a rendszeres látogatásuk miatt a gyermek hamar szorongani kezdhet miattuk. Oldjuk benne a feszültséget, figyeljük rá, hogy mit igényel. Tanítsuk meg neki az örök érvényű mondatot: ebcsont, beforr!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.