Orrvérzés a gyerekeknél: az ok, a kezelés és a megelőzés

Mikor tudjuk mi elállítani és mikor kell orvost hívni?

Ijesztő, amikor először tapasztaljuk az orrvérzés jelentkezését csemeténknél – amellett, hogy igyekszünk gyorsan ellátni őt, egész biztosan azon gondolkodunk: mi válthatta ki a problémát? Íme az orrvérzés okai, kezelése és a megelőzési lehetőségek.

Amikor látszólag semmilyen nyilvánvaló oka nincs az orrvérzésnek, érthetően felmerül a szülőben a kérdés: mi történhetett? Szerencsére, bár az orrvérzés gyerekeknél meglehetősen drámainak tűnhet, ezek az esetek általában nem súlyosak.

Fontos kiemelni, hogy az orrvérzés gyerekeknél lehet elülső és hátulsó is. Az elülső fordul elő legsűrűbben, a vér ilyenkor az orr elejéből folyik. Az orrvérzés oka az orrban lévő apró véredények, kapillárisok megrepedése. A hátulsó orrvérzés esetében a vér mélyebbről érkezik – ez nem általános a gyermekeknél, ha csak nem sérült meg az arc vagy az orr.

Fotó: 123rf.com

Néhány gyakori eset, amely az orrvérzés oka lehet

1. Száraz levegő: az orrvérzés gyerekeknél a fűtött beltéri levegő vagy a száraz klíma eredményeképpen is kialakulhat – gyakori, hogy a száraz levegő irritálja és dehidratálja az orrmembránokat.

2. Karcolás vagy piszkálás: a második leggyakrabban előforduló ok az orrvérzés esetében – az efféle tevékenységek irritálják az orrot, s fogékonyabbá teszik az ereket a vérzésre.

3. Trauma: ha a gyermeket sérülés éri az arcán, orrvérzés alakulhat ki. A legtöbb nem vészes, de ha nem áll el 10 percen belül, orvosi segítségre van szükség.

4. Megfázás, allergia, szinusz fertőzés: bármely betegség, amely az orrban irritációt, dugulást eredményez, orrvérzést okozhat.

5. Bakteriális fertőzés: az ilyen fertőzések piros, fájó, repedt felületeket válthatnak ki a bőrön, közvetlenül az orrban vagy az orrlyukaknál. Ez szintén oka lehet annak, ha az orrvérzés gyerekeknél jelentkezik.

Ritka esetben a gyakori orrvérzéseket véralvadási problémák vagy rendellenes vérerek válthatják ki – ilyenkor érdemes felkeresni szakorvost segítségért.

Az orrvérzés kezelése

Először is ültessük le a gyermeket egy székre, hogy az orrvérzést csillapítsuk. Függőleges helyzetben üljön és a fejét enyhén hajtsuk előre. Ha ugyanis fekszik, a vér a torokba folyhat.

Fotó: 123rf.com

Fogjuk meg és nyomjuk az orr lágy részét az orrhíd fölött és kérjük meg a gyereket, hogy szájon át lélegezzen. Próbáljuk fenntartani a nyomást 10 percen át. Ha túl hamar abbahagyjuk, az orrvérzés újraindulhat. Ugyanerre a helyre az orron jeges pakolást is alkalmazhatunk, amely csökkenti a vér áramlását. Ha az orrvérzés a gyermeknél gyakori, hidratáljuk az orr belsejét.

  • használjunk orrba permetezett orr-sóoldatot
  • dörzsöljük be bőrpuhító szerekkel az orr belsejét, például Vazelinnel vagy lanolinnal és nedvesítsük a levegőt
  • párologtató használata a gyermek hálószobájában hasznos lehet, nedvesíti a levegőt
  • a gyermek körmeit mindig vágjuk le szépen, hogy ne sérthesse meg az orrát velük

Mikor hívjunk orvost?

Ha az orrvérzés a gyermeknél annak az oka, hogy valamit az orrába dugott; nemrég kezdett új gyógyszert szedni; úgy tűnik, a vérzés máshonnan jön, például az ínyből; komoly zúzódások vannak a gyermek testén. Fontos: ha az orrvérzés két, 10 perces elállítási kísérlet után sem szűnik meg, mindenképp orvosra van szükség! Akkor is, ha a csemete beverte a fejét és vérzik az orra, illetve fejfájásra panaszkodik, gyengének érzi magát és szédül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.