Nem mindig divat a pötty: a bárányhimlő

Sokan bárányhimlő partikat tartanak, hogy a csemetéjük minél egyszerűbben elkapja társaitól a betegséget. Még ma is sok szülő úgy gondolja, át kell esnie a kicsinek ezen a gyermekbetegségen. Vajon igazuk van?  Biztos, hogy felesleges a bárányhimlő elleni védőoltás?

Kik betegszenek meg leggyakrabban bárányhimlőben?

A bárányhimlő olyan fertőző betegség, mely leggyakrabban az óvodás korosztályt támadja. Leggyakrabban 3 és 10 éves kor között a gyermekek átesnek a bárányhimlőn.
A csecsemőkori és felnőttkori bárányhimlő, vagy latin nevén varicella viszonylag ritka. Az újszülöttek az anyatej révén védettek, ha az anyuka már volt bárányhimlős, így immunitást szerzett.
A felnőttek körében is előfordul, közel 5% -uk kapja el, a megbetegedések arányait nézve.

Hogyan fertőz a bárányhimlő?

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed. A kórokozója a varicella zoster nevű vírus. Piros, viszkető, hólyagos pattanásokat és lázat okozó, vírusos megbetegedés. Lappangási ideje: 14-21 nap
Gyakran a betegség hirtelen jelentkezik, de gyakoribb, hogy sápadtság, levertség, hőemelkedés előzi meg a himlő kitörését. A gyermek bőrén, kicsi, piros kiütések jelennek meg, amelyek órák múlva “vízcsepp-szerű”, majd zavaros színű hólyagokká alakulnak. A kis piros, nagyon viszkető pattanások először az arcon, a hajas fejbőrön, a törzsön, a hason szoktak megjelenni, végül az egész testet elboríthatják. A hólyagok a szájban is megjelenhetnek, és a fájdalom miatt étvágytalanságot okoznak.
Egy idő elteltével a hólyagok közepe behúzódik, elég gyorsan pörkösödik, ami később lepereg. Ez a folyamat eltarthat 3-4 napon át, új hólyagocskák képződésével.
A kisebb gyerekek könnyebben átvészelik ezt a betegséget, a nagyobbak már jobban megszenvednek vele, gyakran be is lázasodnak.
Itt fontos megjegyezni, hogy aki még nem esett át a megbetegedésen, övsömörös embertől is elkaphatja, közvetlen bőrkontaktus útján. Visszafelé ez nem érvényes. Bárányhimlőstől senki nem kap övsömört, mert ez a betegség a szervezetben lappangó varicella-zoster vírus miatt jöhet létre, és nem a fertőzés következménye.

influenzas-maci-620x360

A bárányhimlő kezelése

Ma már nincs rázókeverék, ecsetelés, mert a hólyagok elfertőződhetnek. A kiütéseket szárazon kell kezelni, ha viszketnek, be kell hintőporozni. A lázas szakaszban sok folyadék fogyasztása és ágynyugalom javasolt.

Van lehetőség vírusellenes kezelésre, mely a fertőzés első 24-48 óráján belül beadva lerövidítheti a betegség lefolyását. Azoknál a betegeknél, ahol a bárányhimlő lefolyása súlyosra fordulhat, mindenképpen szükséges gyógyszeres kezelést alkalmazni.

Mik lehetnek a bárányhimlő szövődményei?

Az egyik leggyakoribb a hólyagos bőr elvakarása, elkaparása következtében kialakuló hegesedő bőrfertőzés. Ha a gyermek elvakarja, a hólyagok fertőződhetnek, és hegesen gyógyulnak.
Sok esetben enyhe lefolyású a fertőzés, ám vannak, akiknél komoly szövődmények alakulnak ki. A gerincvelő mellső szarvából kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok évekkel később is okozhatnak betegséget felnőttkori övsömör formájában.
A bárányhimlő esetében nem csak az immunhiányos, gyenge fizikumú betegek a veszélyeztetettek, a legegészségesebb gyermeknél is számolni lehet komoly következményekkel.

Szövődménye lehet a tüdőgyulladás, szív-, máj-, ízületi gyulladás de ritkán akár az agyvelőgyulladás is. A bárányhimlő, – lehetséges szövődményei miatt – , komoly veszélyeket is rejthet magában, így érdemes védőoltást adni ellene, mert a betegség védőoltással megelőzhető. A vakcina szövetkultúrán szaporított, élő, gyengített vírust tartalmaz. Magyarországon 1998-ban törzskönyvezték, mindenkinek hozzáférhető, de nem tartozik a kötelező védőoltásokhoz.

Fokozott veszélynek vannak kitéve a bárányhimlőn gyermekkorukban még át nem esett, egyébként egészséges felnőttek, akik krónikus betegségben szenvednek, a várandós édesanyák, valamint magzataik és újszülötteik.
A várandósság első három hónapjában – a magzat szerveinek kifejlődése idején – elkapott fertőzésnek magzatkárosító hatása lehet. A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata már csekély, itt inkább már az anyai kockázat magas. Az anyai szervezet méhen belül átélt bárányhimlő fertőzése után a gyermek már nem feltétlenül lesz bárányhimlős. Az ilyen gyerekek kisgyermekkorban övsömörben betegedhetnek meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.