Mit tegyünk ha rohamosan köhög, fullad a gyermek?

Többnyire az ősztől tavaszig terjedő időszakban, rendszerint enyhe nátha, esetleg köhögés után, leginkább az éjszakai, hajnali órákban a szülők a gyermek mélyhangú, kutya- vagy fókaugatásszerű köhögésére ébrednek.

A gyermek hangja, köhögési hangja rekedt, és előfordul, hogy belégzéskor stridort, vagyis kifejezetten húzó jellegű légvételt hallani, mintha a nyakát szorongatná valami. Amennyiben a gyermeknek jelentős nagylégúti szűkületet okoz a betegség, akkor légszomja van, szemmel láthatóan fullad. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, orvos-igazgatójának írása az ősszel gyakran jelentkező kruppról.

A gége nyálkahártyája vírusfertőzés hatására megduzzad, beszűkíti a gégét, a gége alatti, anatómiailag egyébként is szűk területet, és a gyermek kénytelen egy szűkebb átmérőjű légúton keresztül levegőt venni. A kialakuló nyálkahártya-duzzanat szűkületet okoz, melynek relatív mértéke annál nagyobb, minél fiatalabb a gyermek. Egy csecsemőkorú gyermek esetében a gége nyálkahártyájának 1 mm-es, körkörös duzzanata a gégét mintegy 75%-ban beszűkíti! Ez a magyarázata, hogy miért tud egy kruppos roham súlyosabban zajlani csecsemőkorban, mint a későbbiekben.

Ha a gyermek néha ugatva köhög és rekedt, de nincs nehézlégzése, akkor nincs nagy baj. Nyugtassuk meg, adjunk neki váladékoldót, öltöztessük fel, és üljünk le vele a nyitott ablak mellé, vagy menjünk ki vele a hidegebb, párás levegőre. Amennyiben a gyermeknek korábban már írtak fel ún. inhalációs szteroid gyógyszert akár kruppja, akár esetleges asztmája miatt, akkor használható az is.

Mikor kell orvost hívni?

Nem javasolt krupp esetén az ún. antihisztamin tartalmú gyógyszerek használata, mert azok a légúti nyák besűrítése révén fokozhatják a tüneteket! Tilos továbbá nyugtató tartalmú gyógyszerek adni, mert csökkenti a légzőközpont ingerlékenységét.

Ha a kezelés hatására a gyermek köhögése csillapodik, nem lép fel nehézlégzés, akkor 15-20 perc elteltével visszafektethetjük az ágyába. Ha nem erősödik a köhögése, akkor nem kell a gyermek mellett virrasztani. Az esetlegesen ismét sűrűsödő, mély, ugató köhögésre úgyis felébrednek a szülők.

Ha a gyermek ugató köhögése gyakran hallható vagy az ugató köhögések mellett nyugalmi légvételekkor is stridort, húzó jellegű hangot lehet hallani, akkor az előbb említett teendők mellett azonnal orvost kell hívni. Amennyiben a gyermeknek korábban már volt komolyabb kruppos rohama, és írtak fel számára Rectodelt kúpot vagy Prednisolon kúpot (gyulladáscsökkentő, mely erőteljes nyálkahártya-duzzanatot mérséklő hatással rendelkezik), akkor azt azonnal be kell adni, és ugyanúgy ki kell menni a hűvösebb, párás levegőre.

Fotó: 123rf.com

Ha esetleg van otthon ultrahangos porlasztókészülék (ismétlődő kruppos, asztmás gyermek, vagy családtag), akkor hideg fiziológiás sóoldattal lehet párásítani a gyermek arca előtt. Amennyiben a fenti beavatkozások mellett a gyermek nehézlégzése 20-25 percen belül megszűnik, köhögése mérséklődik, akkor intenzív szülői felügyelet mellett otthon ápolható. Ajánlatos azonban másnap a gyermeket orvosnak megmutatni.

Ha azonban a gyermek ajkán a roham kapcsán szederjesség látszik, a stridor be-és kilégzésnél egyaránt hallható, ha a fenti gyógyszeres beavatkozások mellett sem csökken a nehézlégzés, akkor azonnali kórházi felvétel és ellátás szükséges! 6 hónapos kor alatti kruppos csecsemő mindig kórházi megfigyelést és kivizsgálást igényel ugyanis a korán jelentkező tünetek hátterében megbújhat légúti szűkület, egyéb légúti fejlődési rendellenesség is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.