Mit kell tudni az étkezési zavarokról?

Azok a betegek, akik bulímiában, vagy az anorexiában szenvednek úgynevezett testképzavarral küzdenek. A betegség diagnosztizálása, majd terápiás kezelése minden esetben egy szakértői csapat feladata, mely csapat jellemzően egy pszichológusból, és egy dietetikusból áll.

,,Nagyon fontos, hogy a két betegséget elválasszuk egymástól”! – figyelmeztet a dietetikus Gyányi Ditta. Az anorexiások megvonják maguktól az ételt, a végsőkig éheztetik magukat, s ez olyan mértékű lehet, mely akár halálhoz is vezethet. Erre a betegségre a szülő könnyen felfigyelhet, s akkor jár el a legjobban, ha minél előbb kórházba, illetve szakemberhez viszi gyermekét.

A bulímia általában a kamasz lányokat érinti, mely abban különbözik az anorexiától, hogy itt éppen ellentétesen, egy óriási falási rohammal kezdődnek a gondok: akár 2500-3000 kalóriát is képesek így a betegek magukhoz venni egy étkezés alkalmával! Ezt vagy az önkezű hánytatás, vagy valamilyen hashajtás követi.

,,A dietetikus legfontosabb feladata ilyen esetekben, hogy feltöltse a kimerült ásványi anyag és vitamin raktárakat.” – mondta Gyányi Ditta.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.