Melyek a legalkalmasabbak gyógynövények náthára?

Íme az öt legegyszerűbb, mégis leggyakrabban használt gyógynövény megfázásra – támogatják az immunrendszert és segítenek megküzdeni a betegséggel.

Citromfű

Nem lehet nem szeretni! Az íze kellemes, antivírus tulajdonságai pedig régóta ismertek. Kevesen vannak, akik ne kedvelnék frissítő aromáját. Nemcsak jól használható a megfázás és nátha ellen, de az orvosságok keserű ízét is elviselhetőbbé teszi.
Stressz ellen szintén használják. A nyűgös, beteg ember számára kiváló nyugtató – a relaxáció, a pihenés citromfűvel könnyebben elérhető. Más gyógynövényekkel együtt is jól alkalmazható, így a kamillával vagy a mentával. Fiatalabb betegek számára ásványvízzel érdemes keverni.

Bodza

Mindig élvezet belekeverni egy hasznos gyógynövény-koktélba! Annak, aki óvatos a gyógynövényekkel szemben, különösen ajánlott megismertetni előnyeiket a bodza segítségével, hiszen finom innivalót lehet készíteni belőle! Nemcsak palacsintára használhatjuk szirupként, meleg vízzel hígítva remek tonik a család fiatalabb tagjai számára. Ha vad változatához nem jutunk hozzá, a szárított ugyanolyan jó lehet. Amennyiben magunk szárítjuk, tegyük óvatosan, mert ha túlságosan zsúfolva tesszük a tálcára, nem száradnak ki egyenletesen és igen kisméretűre is zsugorodhatnak.

Zsálya

Az egyik legjobb gyógynövény megfázásra. Köhögés csillapítására és torokfájás enyhítésére nagyon hasznos. Készítsünk egyszerű gargalizáló folyadékot belőle (például kissé lehűtött teával), és élvezzük a hatást. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szoptató édesanyák csak módjával alkalmazhatják, mert a zsálya képes elapasztani a tejet.

Szilfa

Valójában egy fa. Ám a vörös szilfa kérge gyógynövényként is kiváló. A nyálkahártyákra nyugtató hatású: nyálkaanyagot tartalmaz, amely a torkon védőréteget képez. Használhatjuk torokfájásra, csepegtessünk belőle házi köhögéscsillapító italunkba. Megnyugtatja a háborgó gyomrot és hasmenésre is gyógyír. Zabkásába vagy más főtt gabonába keverve szintén jól fogyasztható.

Rendkívül könnyű és puha, ezért ha vásárolunk belőle, legyen nálunk egy nagyméretű, könnyed szerkezetű táska, kosár.

Ökörfarkkóró

Nem számít, mennyire van odakint hideg, a tüdőnk általában megsínyli. Segíthet az ökörfarkkóró, mely szintén csodás hatású gyógynövény náthára. Teaként alkalmazva kiváló tisztító, de keserű íze miatt érdemes keverni más gyógynövényekkel- így a kicsi gyermekek is könnyebben fogyasztják. Az ökörfarkkóró teát alaposan szűrjük le, mert apró szőrszálak maradhatnak benne és irritálhatják a torkot. A kávéfilter is alkalmas lehet a célra – és máris megkapjuk a tiszta, gyógyító teát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.