Magassarkúban tipegés

Nem beszélhetünk betegségről annak kapcsán, hogy egyre fiatalabban válik normálissá a magassarkú cipők hordása. Viselésük azonban könnyen vezethet torzulásokhoz. Nem csak a csontokban, izmokban és ízületekben, hanem a gyermek énképében is.

A magassarkúak viselése gyermekkorban egy igazán ősi ösztönre vezethető vissza: az utánzásra. Azzal, hogy a gyermek megpróbálja lemásolni a környezetében lévő viselkedést, csökkenti belső szorongását és levezeti a feszültségét. A szülők tipikus cselekedeteinek átvétele jelentősen mérsékeli egyedüllét esetén is a magány érzését a gyermekben, mert azzal, hogy ismétli a felnőttek szokásait, önállóbbnak érzi magát. Ha a gyerekben nem alakul ki az, hogy “olyan szeretnék lenni, mint ő“, akkor ez fejlődésbeli zavarhoz vezethet: magatartási zavarok, személyiségfejlődési zavarok.

Az én-képnek gyermekek esetében nem igazán lehetne fontos része a külcsín. Amennyiben mégis, sokkal valószínűbben alakul ki zavar az önmagáról kialakított képről. Ez a kamaszkor közeledtével csak súlyosbodhat, és ha nem sikerül megbarátkoznia saját testével, küszködéshez és tagadáshoz vezethet.

magassarokgyerek2

A vázrendszer sem hálálja meg, ha túl korán kezdik a magassarkú viselését. A fejlődésben lévő szervezetnek nem lenne igénye az ilyen irányú megterhelésre. A cipő okozta torzulás miatt romolhat a testtartás. Nem pozitív irányba változik a lábban lévő izmok helyzete. Tolódhat a térd, a porcok állapota is.

Michael Kors amerikai kreátor gyereklányoknak szánt 4-7 centiméteres sarokmagassággú luxuscipő-kollekcióval rukkolt elő. Az amerikai divattervező szerint a cipők viselését nagyjából hatéves kortól már érdemes elkezdeni. Más véleményen vannak erről a szakértők.

Ne zárjuk el a magassarkúk hordásának lehetőségét lányunk elől, hiszen ez a viselkedés csak felkelti az érdeklődését. A tiltott gyümölcs mindig édesebb. Inkább legyünk mellette, segítsük és ha igényli, beszélgessünk vele. Nem ördögtől való a magassarkú, nem bűn hordani. Engedjük meg gyermekünknek, hogy saját tempójában ismerje meg a viselésének csínját-bínját.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.