Keveset tudunk róla, ám annál veszélyesebb a Hepatitis C!

A Hepatitis C az egész világon elterjedt betegség, mely (a Hepatitis A és B változatához hasonlóan) a májat támadja meg, az esetek döntő részében májzsugort és májrákot okozva. A HCV vírus okozta betegség esetén a legijesztőbb az, hogy még maguk az orvosok sincsenek tisztában a teljes kórképpel.

A világon nagyjából 170 millió embert érint a Hepatitis C, Magyarországon kb. 100 ezer fő fertőződött meg a májgyulladás ezen fajtájával. Sajnos csak az esetek kis részében gyógyítható, vírusos betegség, ami hosszú távú májkárosodást, végső esetben pedig halált okozhat. Nem tipikus utazási betegség, egyes országokban azonban kifejezetten nagy a fertőzésveszély, oltóanyag viszont egyelőre nincs.

A Hepatitis C megjelenése

A HCV vírussal terjedő Hepatitis C vér és testnedvek útján kerül be a szervezetbe: a nem megfelelően fertőtlenített orvosi eszközök, tetováló eszközök, vagy a fertőzöttel közösen használt borotvapenge, injekciós tű, manikűrkészlet, de akár a fogkefe is lehet betegségforrás.

Vérátömlesztéskor nagyon fontos a kapott vér előzetes átvizsgálása, hiszen ha fertőzött, azonnal megbetegedést okoz a kezeltnél.

liver

Nemi úton kevésbé terjed, és a Hepatitis B-vel szemben az anyatejjel való megfertőződésnek is igen alacsony a kockázata. Az a kismama, aki a HCV vírussal fertőzött, kevés esetben betegíti meg a magzatot és az újszülött sem veszélyeztetett. Bár a betegség kialakulhat kisgyermekkorban is, igen ritka jelenség.

Mivel a vírust csak 1989-ben sikerült azonosítani, a fertőzöttek nagy részénél nem lehet tudni, hogy mikor és hogyan kapták el a betegséget. A kutatás jelenleg is folyik, az orvosok egyre teljesebb képet kapnak a vírusról és a kezelésről is.

A Hepatitis C tünetei, kezelése

A Hepatitis C-nek két változata ismert: az akut és a krónikus májgyulladás. Sajnos az esetek kisebb esetében, mindössze 10-20 %-ában zajlik le akut (vagy heveny) megbetegedés. Ennek lappangási ideje 2, de akár 20 hét is lehet, legjellemzőbb tünetei pedig a hányás, a levertség, a fej- és végtagfájdalmak.

A heveny májgyulladás magától, spontán módon gyógyul, a betegek maradandó károsodás nélkül gyógyulnak ki a fertőzésből, és a szervezetükből is kiürül a HCV vírus.

infection

A megbetegedések nagyobb részében azonban a krónikus májgyulladás üti fel a fejét, ami később maradandó májkárosodást, májzsugort vagy májrákot okoz. A fertőzés mielőbbi felfedezése javítja a gyógyulás esélyét, de sajnos az idült májgyulladás szinte tünetmentes, így a beteg, sőt gyakran az orvos sem veszi észre a bajt.

A levertséget és a hasi fájdalmat, amit a krónikus HCV vírus okoz, gyakran más betegségeknek vagy a stressznek tulajdonítják. A krónikus Hepatitis C betegségben szenvedőknek különböző gyógyszerek, az infúzió, szükség szerint pedig a kórházi kezelés nyújthat segítséget, ám a vírus kórokozója a szervezetben marad, a májgyulladás ismét megjelenik. Végső esetben a májátültetés mentheti meg a beteg életét.

Kisgyermekkorban igen ritka a Hepatitis C fertőzés, ám arányaiban nagyjából ugyanúgy alakul: az esetek döntő többségében krónikus megbetegedésről beszélhetünk. Sajnos ezeknél a csöppségeknél a későbbiekben szinte biztosan kialakul valamilyen májkárosodás.

A Hepatitis C gátolja a gyermekek növekedését?

A legújabb kutatások alapján a Hepatitis C vírussal fertőzött gyermekek kezelése közben lelassult a szervezetük fejlődése, korukhoz képest alacsonyabbak voltak. Ez valószínűleg a gyógyulást elősegítő gyógyszerek: a Peginterferon és a Ribavirin mellékhatása, és elsősorban a hosszabb ideig kezelt gyerekeknél mutatható ki. Az orvosok azonban nyugalomra intenek, a folyamat ugyanis nem jár szervi károsodással, és visszafordítható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.