Itthon is szaporodik a betegséget terjesztő kullancsok és szúnyogok száma!

A közelmúltban zárult az a munka, mely feltérképezte, hogy Magyarországon hol és milyen kullancsfajok élnek, és mekkora a Lyme-kór fertőzöttségük.

A vizsgálatok szerint hazánkban, országrésztől függően a kullancsok 30-50% hordoz kórokozókat. A fertőző kullancsok 95%-a Lyme-kór baktériumaival fertőzött. A magas fertőzöttségi arány miatt rendkívül fontos a szakszerű eltávolítás a kullancs-eltávolító kanál segítségével, és a kullancs tesztelése Kullancs Teszttel, hogy fertőző volt-e.

Ezek az eszközök országosan beszerezhetőek a patikákban. Az elmúlt évtized végéig a Lyme-kóros betegek néhány százaléka kezdte betegségét magas lázzal, az elmúlt években azonban ez a tendencia megváltozott, és az esetek legnagyobb részében igen magas láz és vad tünetek jelentkeznek a betegség kezdetekor. Kiemelten fontossá vált tehát a Lyme-kór prevenció és a szakszerű orvostechnikai eszközzel történő kullancseltávolítás!

A megelőzés különösen fontos!

Kiemelten fontossá vált az emberek számára a repellens szúnyog- és kullancsriasztók használata, mert csak a személyvédelemmel lehet küzdeni a vérszívók ellen. A Kullancsszövetség a szúnyogok elleni küzdelmet is felvállalja, mert a szúnyogok két betegséget is behoztak Magyarországra, melyek zoonózisok, tehát az állatokra és emberekre egyaránt veszélyesek.

kulllancs

A néma, vagy más néven lepkeszúnyogok hazánk déli határán jelentek meg, és egy veszélyes betegség, a Leishmaniosis kórokozójával okoznak komoly fertőzéseket.

Az árvíz és a belvíz megsokszorozta a rovarok számát!

A Föld országainak óriási problémája a szúnyogok terjesztette kb. 200 betegség. Sajnos ezek közül csak a legnagyobb betegszámot hozó betegségeket, pl.: a maláriát, ami a múlt század 50-es éveiben még hazánkban is pusztított, és a sárgalázat ismerik.

A szúnyogok a kora esti óráktól támadnak. A sok eső jelentősen megnövelte a belvizes területeket, ahol szaporodhatnak, s a nagy meleg is segít az óriási tömegű szúnyog csapatok születésének.

Ez a gigantikus szúnyog invázió veszélyeztet minket, embereket és kedvenceinket, a kutyákat, a macskákat és a vadászgörényeket is. A vérszívók terjesztette két rokon féreg fajjal, és az általuk okozott betegséggel kiemelten figyelnünk és törődnünk kell, mert Budapesten és a hozzá közel eső településeken már megjelentek! Igen komoly veszélyeknek vagyunk kitéve két- és négylábú szeretteinkkel együtt.

sziv

A szívférgesség (Dirofilaria immitis)

Egyes olaszországi régiókban, Pó-völgyében és Romániában már igen nagymértékű a szívférgesség fertőzöttsége. Első magyarországi esetét egy Dorogon élő kutyában észlelték. Később, 2013 elején Szegeden és Vácott is megjelent a kór.

A dorogi születésű eb soha nem hagyta el szülőföldjét, tehát helyben fertőződött a szúnyogoktól. A rovar a féreg lárváját beoltotta a kutya erébe, ami vérkeringéssel eljutott a szív jobb kamrájából kilépő nagy érbe, ahol kifejlett (8-22 cm hosszú) féreggé vált. Az arasznyi féreg a folyamatos újrafertőződés miatt társakat is kapott. E féregfaj a kutya halálakor a jobb szív-félbe csúszik, nevét is innen kapta.

Ha fertőzött kutyát csíp meg a szúnyog, akkor annak a fertőzött vérét tovább olthatja az emberbe, tulajdonképpen így a férgekből származó következő generációs lárvákkal fertőzve meg. Ez is állatról-emberre terjedő betegség, azaz zoonózis, és az emberben kialakított kórkép krimibe illő!

Emberben a szívféreg lárva az esetek többségében a tüdőben elakad, és kb. teniszlabdányi tokot növeszt magára. RTG-n ez tüdődaganatnak tűnik, a társuló rossz közérzet és a vérköpés a daganat gyanút erősíti, holott csak a tüdő szövet alakul át kötőszövetes lárvát borító tokká. Megoldása természetesen sebészi, de ha ugyanabba a fertőző szúnyogos élettérbe kerül haza a beteg, újrafertőződhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.