Hogyan enyhítsd gyermeked allergiás tüneteit?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miként lehet mérsékelni, megszüntetni az allergiás nátha kellemetlen tüneteit akár már a kivizsgálás előtt. Természetesen a legjobb módszer az lenne, ha nem lennének a környezetünkben allergének.

Sajnos az allergének nagy száma miatt ez szinte járhatatlan út, ráadásul nem bújhatunk ”steril” búra alá és gyermekeinket sem tudjuk ott tartani. Ennek ellenére természetesen tehetünk azért, hogy kisebb koncentrációban találkozzunk az allergénekkel.

Elengedhetetlen és első lépés a külső környezetünk gyommentesítése. A lakáson belüli allergének távol tartására célszerű kerülni a padlószőnyeget, tollpárnát, a sok szobanövényt, használhatunk atkamentes ágyneműt, speciális huzatokat. A takarítás során ún. HEPA filterrel rendelkező porszívók használatával, a kárpitok vegyszeres, atkaölő készítménnyel történő tisztításával csökkenthető a házipor-atkák jelenléte.

Penészgomba allergiások számára elengedhetetlen a penészes lakásterületek kezelése, a kialakulás megelőzésére a lakás hőhídjainak megszüntetése páratartalmának optimalizálása. Utóbbiak különösen fontosak, hiszen a lakásban meglévő allergének egész évben fenntarthatják az allergiás nátha tüneteit!

Csökkenthetjük az allergének koncentrációját a nyálkahártyáinkon (és ezáltal az allergia hevességét), ha azokat eltávolítjuk onnan. Ezért javasolják a szem- és orrnyálkahártya tiszta vízzel történő lemosását naponta több alkalommal. Fiziológiás sóoldattal vagy tengervizes orrspray-vel végezhetik az orrmosást azok, akik nem kívánják tiszta, vizes ujjaikat erre a célra használni. Pollenszezonban szerencsés gyakrabban hajat mosnunk, rövidebb ideig szellőztetnünk illetve pollenszűrővel ellátott légtisztítót használni a lakásban.

Érdemes ismernünk a keresztallergia fogalmát is. Ez azt jelenti, hogy egy adott pollenre érzékeny egyénnél kiválthat és/vagy ronthat allergiás reakciót bizonyos élelmiszer allergénje is. Néhány példa: Parlagfű-érzékenyeken keresztallergiát okozhat a banán, uborka, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom. A fekete ürömre érzékenyek esetében gondot okozhat a zeller, sárgarépa fogyasztása.

Nyírfa pollenre való érzékenység során ronthat a panaszokon a zeller, kömény, kapor, olajos magvak, sárgabarack, őszibarack, körte, szilva, alma, cseresznye, kivi, sárgarépa, burgonya, paradicsom, paprika fogyasztása. Házipor atka allergiások kerüljék a rákfélék fogyasztását! Pollenallergiában szenvedőknél allergiás tüneteket válthatnak ki bizonyos fűszerek is: pl. paprika, bors és tárkony, kömény, ánizs, curry, bazsalikom, koriander, oregano.

Az allergiás nátha gyógyszeres kezelése orvosi feladat, a panaszok, tünetek függvénye. Sajnos különösen pollenszezonban hosszú előjegyzési időkre lehet számítani, ezért a kivizsgálásig a fentieken túl szükség lehet egyéb segítségre is a kielégítő életminőség eléréséhez. Ilyenkor használhatunk helyileg ható készítményeket (az orrnyálkahártyán, kötőhártyán ható orrspray-k, szemcseppek), melyek recept nélkül is kaphatók.

Ezek közül elsőként választandó orrtünetek esetén helyi használatra ún. antihisztamin tartalmú orrspray. (A hisztamin az allergiás reakcióért felelős kémiai anyagok egyike.) Így nem terheljük szervezetünket tabletta szedésével. Ha az allergiás szemtünetek dominálnak, akkor hasonló megfontolásból használjunk helyi hatású antihisztamin szemcseppet.

Az allergia hevessége megkövetelheti egyéb, akár helyi, akár belsőleg szedett gyógyszeres kezelés beállítását, azonban ez még egyszer hangsúlyozva már komplex, orvosi feladat! De a kivizsgálásig illetve enyhe panaszok esetén a fent felsoroltak jó életminőséget biztosíthatnak a kellemetlen tünetek jelentkezésekor.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphatna gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.