Hogyan csökkenthető a nátha miatti iskolai hiányzás?

A közösségbe került gyerekeknél ősztől tavaszig gyakori tünet az orrfolyás. Ezt okozhatják különböző légúti betegségek, de gyakran ez az egyetlen elhúzódó panasz.

Orrfolyás nátha miatt: más tünetek is jelentkeznek

Az orrnyálkahártya által, egészséges gyerekeknél is termelődő váladék mennyisége megnövekedhet, ennek leggyakrabban nátha, megfázás az oka. Ilyen esetben egyéb panaszok, például láz, rossz közérzet, étvágytalanság, torok- és fülfájás is jelentkezhetnek. Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy az orrfolyás az egyetlen tünet. Ennek több kiváltó oka is lehet.

Amikor az orrfolyás az egyetlen tünet

  • Néha a náthás betegség elhúzódik, az orrfolyás tartósan megmaradhat, egyéb panaszok nélkül is. Ilyenkor fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt, mert a háttérben a nátha utáni szövődményként jelentkező gennyes orrmelléküreg-gyulladás is állhat.
  • A kivizsgálás egyéb elváltozásokra is fényt deríthet, így például lehet a háttérben orrmandula megnagyobbodás. Érdemes figyelni, hogy ha az orrfolyás mellett a gyermek nyitott szájjal alszik, vagy horkol, mert ez is erre utalhat.
  • Légúti allergia már gyerekeknél egészen fiatal korban, bölcsődéseknél is kialakulhat. Tavasztól őszig a pollenek, télen a lakáson belüli allergének, poratka és penészgomba miatt jelentkezhet allergia miatt orrfolyás.

    Fotó: 123rf.com

  • Már gyerekkorban is kialakulhatnak szőlőfürtszerű növekedések az orr nyálkahártyáján, az úgynevezett orrpolipok. Orrdugulást és tartós orrfolyást okozhatnak, csakúgy, mint az orrsövényferdülés, ami gyerekeknél a szülés során, vagy később, egy orrot ért sérülés miatt alakulhat ki.
  • Kisgyermekeknél előfordulhat, hogy valamilyen ételt vagy apróbb játékot dugnak az orrukba. Az idegen test orrdugulást okoz, jelenlétére a jellegzetes féloldali, sok esetben kellemetlen szagú orrfolyás hívhatja fel a figyelmet.
  • Nagyon ritka esetben jó vagy rosszindulatú daganatok is okozhatnak orrdugulást és orrfolyást gyermekkorban. Féloldali orrfolyás esetén erre a lehetőségre is gondolni kell.
  • Orrfolyás fennállhat a hátsó orrnyílás elzáródása miatt is. Ha ez mindkét oldalon jelen van, akkor igen hamar, közvetlenül a születés után észlelhető. Ha azonban csak az egyik oldalon alakult ki, akkor gyakran csak későbbi életkorban fedezik fel a féloldali orrváladékozás miatt.

Nemcsak a gyakori hiányzások miatt fontos a kezelés

“Az állandó orrfolyás miatt a gyerekek gyakran kénytelenek sokat hiányozni az óvodából vagy az iskolából, emellett az életminőségüket is jelentősen rontja ez a tünet. Az éjszakai pihenést is zavarja, a szájlégzés pedig további komplikációkhoz vezethet, az állkapocs és a fogak fejlődésére is kedvezőtlenül hat. Az elhúzódó orrfolyás szövődménye lehet még középfülgyulladás és gennyes arcüreggyulladás is” – mondja Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa .

Tartós panaszok esetén ezért mindenképp kérjük fül-orr-gégész segítségét! Az orrfolyás kezelése a kiváltó októl függ. Bizonyos esetben gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, de olykor műtétre is szükség lehet.

Gyógyteák iskolakezdésre: mit és hogyan adjunk a gyereknek?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.