Hiperérzékeny bőrű csecsemő született

Annyira érzékeny és sérülékeny egy brit csecsemő bőre, hogy a szülei még csak nem is simogathatják öt hónapos lánykájukat.

A manchesteri gyermek bőre állandóan felhólyagzik, mert egy Epidermolysis Bullosa nevű betegségtől szenved, amely gyógyíthatatlan, ráadásul heves fájdalommal jár a bőrfelület sérülése, így aztán a gyermeknek öltöztetése, fürdetése előtt mindig fájdalomcsillapítót kell beadni.

,,Egyszerűen nem lehetünk túl óvatosak!” – idézte a 34 éves anyát, Kerry Quinnt a The Daily Telegraph című brit lap. Az öltöztetés rendkívül finom mozdulatsort igényel: a ruhácskákat a szülők kifordítják, mielőtt lányukra adják, hogy a súrlódást minimálisra korlátozzák.

A lány lábait születésekor egyáltalán nem borította bőr, az orvosok pedig első pillantásra azt hitték, hogy hatalmas anyajegyeket látnak. Utána fertőzésre gyanakodtak, mígnem arra jutottak, hogy a csecsemőnek Epidermolysis Bullosa betegsége van, amely genetikai eredetű és ritka, de messze nem egyedi: Nagy-Britanniában mintegy ötezren szenvednek tőle, az egész világon pedig félmillióan.

A kór lényege, hogy hiányzik az a fehérje, amely a bőr két fő rétegét összetartja, emiatt azután minden mozdulat, amely súrlódással jár, elválasztja a két réteget egymástól és kiütések, hólyagok támadnak köztük. Mindennek tetejébe a gyermek esetében rendkívül nagy a kockázata annak, hogy tizenéves korára bőrrák támadja meg.

Forrás: