Hátfájás: nem feltétlenül az iskolatáska a hibás!

Rendkívül sokrétegű lehet a probléma, ha a gyermek hátfájásra panaszkodik. Fiatal kora ellenére komoly nyomás nehezedhet rá, és ezt könnyen a dereka fizetheti meg. Egyáltalán nem biztos, hogy a probléma jelentkezése több évre visszamenő, rosszul rögzült megszokások eredménye.

Alig tíz éves gyermekünk esetén ezt különösen nehéz lehet elfogadni, de az semmit nem változtat azon, hogy már ő is néhány rutin és megszokás mentén éli életét. Amelyeket egyébként környezetéből, azaz tőlünk lesett el.

Helytelen testtartás

A kamaszkor küszöbén álló, vagy már a javában benne járó életünk egyetlen szeme fényének figyelme nagyon sok mindenre irányul. Többek között saját magára is, de ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve tudatosan, gyönyörű tartással fog járni-kelni-élni.

Szervezetére olyan nagy terhet róhat a hirtelen növekedés, válla leesik, és gerince hamarosan nem azt a bizonyos, egészséges S alakot fogja mintázni.

A szülő felelőssége is, hogy gyermeke ennek később ne szenvedje hátrányát. Nyilván nehezen fogunk találni vele szót, úgy érezheti, szekáljuk. Finoman adjuk tudtára, hogy húzza ki magát. Hiszen egy szép kiállású lány vagy sudár fiú már megjelenésével megnyerő lehet.

Mozgásszegény életmód

Iskolai szék délelőtt, gubbasztás a buszon hazafelé menet, görnyedés a házik felett délután, számítógép előtt kattintgatás estefelé. Akármennyire is természetesnek tűnik az ilyen életritmus, nem erre lettünk mi teremtve eredetileg.

Elégtelen mennyiségű mozgás esetén pedig könnyen kialakulhat a helytelen testtartás, hiszen hiánycikk életünkben a játék a szabadban, fogócskázás, amitől erősödne a vázizomzat, a lihegéstől tágulna a tüdő, helyet követelne magának, dagadna a mellkas.

Iskolatáska és egyéb terhek

Egy gyermek nem hordhatna rendszeresen testsúlyánál 10%-al nagyobb terhet a vállán. Hiába egyre elterjedtebbek a tabletgépek, egyelőre a könyvek és füzetek uralkodnak, amiknek súlya, főleg ha sokat kell magával vinnie a tanulóknak, több lehet a kelleténél.

Az, hogy tisztában vagyunk a problémákkal, még nem ad készséget arra vonatkozóan, hogy változtassunk is rajtuk. Bízzuk az orvosra a döntést, kérjünk tőle tanácsot, ha gyermekünk hát- vagy derékfájásra panaszkodik. Mindig vegyük komolyan csöppségünket, és a doktor szavát is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.