Gyermekkori elhízás – Járványként terjed

Bár a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban továbbra is az asztma, a friss egészségügyi adatok azt mutatják, csökken az ezzel küzdő 18 év alattiak száma. A szakma napjaink legsúlyosabb gyermekkori problémájának az elhízást tartja.

A napokban frissítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tízezer megfelelő korú lakosra jutó megbetegedések számát tartalmazó adatbázisát, amelyből az látszik, hogy az előző évekhez hasonlóan a gyermekek között asztmával küszködnek a legtöbben, tízezer kiskorúból átlagosan 585-en. Az elmúlt esztendőkben azonban némi csökkenés mutatkozott a betegség elterjedtségében.

Ezzel kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a VG-nek azt mondta: a leggyakoribb gyermekbetegségek a fertőzések, náthák, hasmenések, de valóban, a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban az asthma bronchiale. Kialakulásában – az örökletes háttér mellett – jelentős szerepük van a környezeti hatásoknak, a környezetszennyezésnek és az allergéneknek.

„Azért jó hír, hogy ma már nagyon jól orvosolható, mert így a jól kezelt gyermekeket nem akadályozza sem a tanulásban, sem a sportban, sem a napi tevékenységükben” – hangsúlyozta Havasi Katalin. Megjegyezte, hogy az asztmás betegek ellátása a koronavírus-járvány alatt sem maradt el, a kevesebb diagnosztizált páciens oka a kortársakkal való interakciók, azaz a fertőzési lehetőségek, ezzel együtt a súlyos légúti panaszok csökkenése lehet.

gyerek, kover

Fotó: 123rf.com

Kevesebb a vérszegény és a magas vérnyomásos gyerek

A szakembert arról is kérdeztük, mi állhat a vérszegénységgel diagnosztizált, valamint a magas vérnyomással kezelt gyermekek számának a KSH-adatsorban megmutatkozó mérséklődése mögött.

„Szeretném hinni, hogy valós képet látunk a gyermekek egészségéről, és valóban csökken bizonyos betegségek aránya. De az is igaz, hogy az anaemia (vérszegénység) szűrésére nincs egységes protokoll, így a statisztikában mutatkozó csökkenés lehet a Covid miatt visszaesett szűrővizsgálatok következménye, és nem zárnám ki ennek a lehetőségét a magas vérnyomás esetében sem. Annál is inkább, mert mind a nemzetközi adatok, mind a hazai kutatások – a Debrecen Hypertension Study és a hódmezővásárhelyi Fit-Test eredményei – szerint ennél magasabb arányban fordul elő magas vérnyomás ebben a korcsoportban” – fejtette ki Havasi Katalin, hozzátéve, hogy az olyan panaszt nem vagy alig okozó krónikus betegségek esetén, mint például a hipertónia, a járvány alatti kevesebb diagnózismegállapítás befolyásolhatta a statisztikát, hasonlóan az asztmához.

A cukorbetegek száma viszont nő

A cukorbetegség esetében nem látszik mérséklődés a számokban, sőt. Ezt a HGYE vezetője is alátámasztotta, jelezve, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyermekek aránya évek óta folyamatosan emelkedik, de ennek az okát sajnos nem ismerik. Az ő ellátásuk, mind a terápiás lehetőségeket, mind a hosszú távú prognózisukat tekintve, nagyon sokat javult az utóbbi években.,

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Mennyit alszik a gyerek? Az alvás hiánya elhízáshoz vezet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.