Gyermekkori betegségek: melyek a legjellemzőbbek? – 3. rész

A skarláttól az allergiákig

Miközben az oltások szerencsére ritkává tettek bizonyos gyermekkori betegségeket, sajnos számos egyéb máig fennmaradt. A krupptól a rejtélyes Kawasaki szindrómáig sokfélével találkozhatunk napjainkban is. Tudjunk meg róluk többet.

Szerencsések vagyunk, napjainkra ugyanis a fejlett országok többsége már nem küzd olyan gyermekkori betegségekkel, amelyek korábban tizedelték a kicsiket. Sajnos azonban maradtak komoly kórok, megbetegedések, melyek ellen ma is tenni kell és nagyon fontos beadatni a vakcinát a babáknak.

Cikkünk első (LINK) és második (LINK) részében az első 16 leggyakoribb betegségről esett szó, lássuk a többit is.

17.Skarlát: olykor a torokgyulladást durva, vörös kiütés kíséri. Ez a tipikus gyermekkori betegség a skarlát. A kiütések a mellkason és hason jelentkeznek először, a nyelv eperszerűvé válik és magas láz jellemző. Kezelés nélkül a fertőzés reumás lázhoz, ritka esetekben pedig szívkárosodáshoz vezethet. Ezért volt egykor a skarlát rettegett gyermekkori kór. Manapság antibiotikummal kezelhető.

18. Reye-szindróma: annak, hogy aszpirint nem szabad adni gyerekeknek vagy tiniknek, a Reye-szindróma az oka – ez az életveszélyes állapot azon fiatalokat érinti, akik aszpirintartalmú gyógyszert szednek vírusos megbetegedésre. A tünetek közé tartozik a drámai viselkedésbeli változás, a rohamok és a kóma. A szindróma igen ritka, de csak mióta figyelmezették az embereket az aszpirin veszélyeire.

19. MRSA/staphylococcus fertőzés: az MRSA a staphylococcus baktérium azon típusa, amely nem reagál bizonyos antibiotikumokra. Orvosok szerint jelenleg a fő oka egyes bőrfertőzéseknek. Pókcsípésnek tűnő sebek, hólyagok jelentkezhetnek. Az MRSA orr-, fül- és torokfertőzés gyakori az általános iskolások körében, tehát nem ritka gyermekkori betegség.

20. Varasodás vagy ótvar (impetigo): szintén bakteriális bőrfertőzésről van szó, mely a leggyakoribb esetekben apró hólyagok halmaza a bőrön – aranyszínű héjszerűség alakul ki tőle. Ha megérintjük a folyadékot, a test más részére is átterjedhet a fertőzés – vagy más emberre. Staphylococcus vagy Streptococcus fertőzés egyaránt okozhatja. Az impetigo ezen típusa a 2-6 éves gyermekeknél sűrűn előfordul. Ha antibiotikumokkal kezelik, a sebek általában gyógyulnak hegek nélkül.

21. Ótvar: ezt a bőrfertőzést gomba okozza – pirosas, pikkelyes gyűrűt vagy foltot alakít ki a bőrön, de akár hajhullást is eredményezhet a fejen. A gomba könnyen terjed gyermekről gyermekre, azzal, hogy megosztják egymás között a fésűt, fogkefét, törölközőt, ruhát például. A gyermekkori betegséget gombaellenes gyógyszerrel kezelik.

22. Lyme-kór: a jól ismert betegség a kullancscsípést követő 1-2 héten belül jelentkezik, pirosodással, de nem mindenkinél alakul ki a jellegzetes kiütés. Ha azonban igen, akkor azt láz, hidegrázás, testi fájdalmak is követhetik. Az oka egy baktérium, amelyet az apró szarvas kullancsok hordoznak. Kezelés nélkül a Lyme-kór az ízületeket, az idegrendszert és a szívet is veszélybe sodorhatja.

23. Influenza: a megfázás és az influenza hasonló tünetekkel bír. Az utóbbi viszont sokkal gyakrabban okoz magas lázat, hidegrázást, testi fájdalmakat, extrém fáradtságot, hányingert vagy hányást. S miközben számos gyermek magától is jobban lesz, az influenza azért vezethet komoly szövődményekhez. Ilyen a tüdőgyulladás, különösen kisebbeknél. Az éves influenza-elleni oltás mindenkinek javasolt, aki elmúlt 6 hónapos.

24. Szezonális allergiák: a szénanáthaként is emlegetett szezonális allergiák nem számítanak fertőzésnek. A mikroszkopikus méretű részecskékre – pl. pollen – adott reakciók. A tünetek közé tartozik a tüsszögés, a szemkönnyezés, orrfolyás és orrdugulás. Leginkább tavasszal és ősszel jelentkeznek. A gyerekekre különösen ügyelni kell, mert túl sokat dörzsölhetik orrukat a tenyerükkel – ma már hatékony módszerek vannak a tünetek kordában tartására.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz