Gyermekkori betegségek: melyek a legjellemzőbbek? – 2. rész

A Kawasaki-betegségtől a torokgyulladásig

Miközben az oltások szerencsére ritkává tettek bizonyos gyermekkori betegségeket, sajnos számos egyéb máig fennmaradt. A krupptól a rejtélyes Kawasaki szindrómáig sokfélével találkozhatunk napjainkban is. Tudjunk meg róluk többet.

Szerencsések vagyunk, napjainkra ugyanis a fejlett országok többsége már nem küzd olyan gyermekkori betegségekkel, amelyek korábban tizedelték a kicsiket. Sajnos azonban maradtak komoly kórok, megbetegedések, melyek ellen ma is tenni kell és nagyon fontos beadatni a vakcinát a babáknak.

Cikkünk első részében az első 8 leggyakoribb betegségről esett szó, lássuk a többit is.

9.Kawasaki-betegség: igen ritka és rejtélyes gyermekkori betegség, mely az 5 év alatti kicsiket érinti. Magas és hosszantartó láz jellemzi – több mint 5 napig eltarthat -, foltos pirosság a bőrön, duzzanat és pirosság a kezeken és a talpon, véreres szemek, cserepes ajkak. Kezelés nélkül ez a betegség károsíthatja a szívet és halálos is lehet. Máig nem tudni, pontosan mi váltja ki.

Fotó: 123rf

10. Bárányhimlő: viszketéssel járó gyermekkori betegség, amely ma már megelőzhető vakcinával. Megkíméljük gyermekünket a kényelmetlen vörös hólyagoktól és a viszketéstől. Újszülötteknél, felnőtteknél és terhes nőknél veszélyes komplikációkat okozhat.

11. Kanyaró: ha a csemeténket beoltattuk kanyaró ellen, nincs félnivalónk, de ez is a jellemző gyermekkori betegségek közé tartozik. Azok körében, akik nem vették fel a vakcinát, sajnos felütheti a fejét. A fertőzés lázzal kezdődik, orrfolyással és köhögéssel folytatódik. Miután ezek a tünetek múlni kezdenek, a teljes testen kiütés jelentkezik. A legtöbb gyermek jobban lesz 2 héten belül, de van, akinél tüdőgyulladás és egyéb problémák alakulnak ki.

12. Mumpsz: gyermekkori betegség, amely igen gyakori volt a vakcina megjelenését megelőzően. A fertőzés nem produkál tüneteket, ám amikor igen, klasszikus jel a duzzadt mirigyek a fül és az állkapocs között, úgynevezett „mókusarc” alakul ki. A magas oltási arányok ellenére előfordulnak ilyen esetek, aki pedig nem oltatta be magát, annak 9-szer nagyobb esélye van a betegség elkapására.

13. Rubeola: a rubeola, amelyet német kanyarónak is neveznek, enyhe vírus, általában nem okoz komoly problémákat. Ugyanakkor, ha terhes nő kapja el, a magzatra ártalmas hatása van. Enyhe láz és kiütés jellemző, amely az arcról a test többi részére is átterjed. A hagyományos gyermekkori oltás, melynek neve MMR, megvéd a rubeola, a mumpsz és a kanyaró ellen is.

14. Szamárköhögés: a pertussis a gyermekeknél erős köhögést produkál, légszomj jelentkezhet, hangosan vesznek levegőt. A fertőzés csecsemőknél a legsúlyosabb, kórházi ellátást igényelhetnek. Az antibiotikumok nem mindig segítenek, ezért nagyon fontos a megelőzés – vagyis az oltás. A felnőtteknek nem árt megerősítő vakcinát felvenniük és minden terhes nőnek is érdemes – mindegyik terhességnél.

Fotó: 123rf.com

15. Meningitis: gyulladás vagy fertőzés az agy és a gerincvelő körül. Tinédzserek és felnőttek esetében a fő tünet a fejfájás, láz, merev nyak. A gyerekeknek influenzaszerű tüneteik vannak, vagy extrém mértékű ingerlékenység tapasztalható. A vírusos agyhártyagyulladás általában enyhe, a bakteriális azonban sokkal súlyosabb következményekkel járhat, ha nem kezelik gyorsan. Vakcina elérhető a bakteriális esetek megelőzésére.

16. Torokgyulladás: megfázás vírus miatt sok gyermeknél alakul ki torokfájás, de honnan tudhatnánk, hogy arról a baktériumról van szó, amelyik a torokgyulladás okozója? A tüsszögés és az orrfolyás megfázásra utal. A torokgyulladás azonban torokfájással jár, fejfájás kíséri, amely több mint egy hétig is tarthat. A nyelés fájdalmas, genny jelentkezik a torok hátuljában, túl sok nyál képződik. Láz és kiütés is kialakulhat. Ezt a gyermekkori betegséget antibiotikummal kezelik.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.