Gyermekkori betegségek: melyek a legjellemzőbbek? – 1.rész

Az RSV-től a rotavírusig

Miközben az oltások szerencsére ritkává tettek bizonyos gyermekkori betegségeket, sajnos számos egyéb máig fennmaradt. A krupptól a rejtélyes Kawasaki szindrómáig sokfélével találkozhatunk napjainkban is. Tudjunk meg róluk többet.

Szerencsések vagyunk, napjainkra ugyanis a fejlett országok többsége már nem küzd olyan gyermekkori betegségekkel, amelyek korábban tizedelték a kicsiket. Sajnos azonban maradtak komoly kórok, megbetegedések, melyek ellen ma is tenni kell és nagyon fontos beadatni a vakcinát a babáknak. Lássuk a leggyakoribbakat.

1. Respiratorikus syncytialis vírus: gyermekkori betegség, mely fő oka a bronchiolitis nevű gyulladásnak – a kisebb légutakat érinti. Sok gyermeknél a tüdőgyulladás kiváltója is. Influenzaszerű tünetekkel kezdődik, így lázzal, orrfolyással, köhögéssel. A gyerekek 40 százalékánál az első RSV-fertőzésnél észrevehető zihálás alakul ki, több mint 2 százalékuk kórházi ellátást igényel. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél enyhébbek a tünetei.

2. Fülfertőzés: kicsi és vízszintesen álló hallócsöveik miatt a kisgyermekek hajlamosak a fülfertőzésekre. Ezek a fülhöz és a torokhoz is kapcsolódnak és blokkolódhatnak, amikor a megfázás gyulladást okoz. A folyadék csapdába esik a középfülben, a dobhártya mögött és elszaporodhatnak a kórokozók. Láz, nyűgösség és fülpattogás tapasztalható. Számos fülfertőzés vírusok eredménye és elmúlik magától. Ezt a gyermekkori betegséget is segít kivédeni a vakcina, mely különféle baktériumok ellen véd.

3. Középfülgyulladás: ha felgyűlik a folyadék a középfülben – fájdalommal vagy anélkül -, annak neve otitis media, vagy középfülgyulladás. Gyakori, hogy akut fülgyulladás követi, vagy felső légúti fertőzés. A folyadék általában magától kitisztul pár héten belül. Azonban ha vastag, ragasztószerű váladék van benne, az a gyermek hallását befolyásolhatja. A füljáratokból célszerű orvosi segítséggel eltávolítani azt.

4. Krupp: a feszes, „ugató” köhögés ezen gyermekkori betegség jellemzője, amely főként éjszaka jelentkezik. Az oka a felső légutak gyulladása, általában vírus miatt. Ha a légzés súlyosan károsodik, kórházi kezelésre van szükség. A legtöbb gyermek általában jobban lesz 1 héten belül. A krupp 5 év alattiaknál a leggyakoribb. 

5. Kéz- és száj- és körömfájás: ez a gyermekkori betegség a száj belsejében, a tenyereken, a fenéken és a talpon hólyagokat vált ki és lázzal jár. A vírus többnyire nyáron és kora ősszel terjed a gyermekek körében – a legtöbb eset nem súlyos és 1 héttől 10 napig tarthat.

6. Rózsaszín szem: a könnyezés, viszketés, pirosság és az enyhén kérges szempillák a kötőhártya-gyulladás jelei. Általában ugyanolyan vírus okozza, mint a megfázást. Gyorsan terjed iskolákban és gondozó otthonokban. A legtöbb eset elmúlik 4-7 napon belül.

7. „Csapott arcként” is emlegetett gyermekkori betegség élénk piros foltokkal jár az arcon. Megjelennek azonban a törzsön, karokon, lábakon is. Az oka a B19 humán parvovírus, amely enyhe, megfázásszerű tüneteket produkál, mielőtt a pirosság előjön. Ha ez megjelenik, a gyermek már nem fertőző. A kicsik 20 százaléka kapja el 5 éves koráig, s több mint 60 százalékuk 19 esztendős koráig. A kiütések többnyire elmúlnak 7-10 napon belül.

8. Rotavírus: mielőtt a hatékony oltás megjelent, a rotavírus kisgyermekek körében a hasmenéssel összefüggő halálozások leggyakoribb oka volt. Legfőbb tünetei a hányás és a vízszerű hasmenés, amely gyorsan kiszáradást vált ki a gyerekeknél. Két rotavírus elleni vakcina létezik, s mióta ezekkel be lehet oltani a gyermekeket, drámai módon csökkent az ilyen megbetegedések száma.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.