Gondoljuk át kétszer a mandula kivételét

Légúti fertőzések fenyegetnek?

Amennyiben gyermekkorban a mandula kivétele jelent megoldást, véget érhet a krónikus fülfájás és a légzési problémák. Mi van azonban, ha helyettük légúti fertőzésekre számíthatunk?

A mandula kivétele többnyire azért történik, mert más megoldás nem látszik a fennálló problémák orvoslására – ezzel megszűnhet a krónikus fülfájás és légzési gondok. Lehetséges azonban, hogy egyéb egészségügyi megpróbáltatások jönnek helyettük – mutatott rá egy új tanulmány.

Felfedezésünk szerint egyes betegségek hosszútávú kockázata – így a légúti-, allergiás és fertőző betegségeké – jelentősen nő a mandula kivétele után a 30 éves kor alatt elvégzett műtétek esetében” – mondta el Sean Byars, a tanulmány vezető kutatója.

A légúti betegségek közé sorolható az asztma és a tüdőgyulladás is. Tekintettel arra, hogy ezekre nagyobb esély látszik, érdemes átgondolni a mandula kivételének hosszútávú egészségügyi hatásait, mielőtt úgy döntünk, távolítsák el egy gyermek manduláit – összegezték véleményüket a kutatók.

Tanulmányunk azt sugallja, hogy ha lehet, kerülni kell a gyermekkori mandula kivételt” – véli Byars, aki az ausztrál Melbourne-i Egyetem kutatója

A kutatáshoz a szakemberek dániai egészségügyi adatokat elemeztek – több mint 60 ezer gyermekét, akinek eltávolították a manduláit és az adenoidjait (amelyek az orr és torok hátsó végén található szövetdarabok), vagy mindkettőt, 10 éves kora előtt. A kutatók összehasonlították az egészségügyi adatokat 1,2 millió gyermektársukéval, akik 1979 és 1999 között születtek. Amikor azt vizsgálták, milyen állapotok miatt végeztek műtétet náluk, vegyesek voltak az eredmények. A mandulagyulladás és az alvászavarok nagymértékben csökkentek a mandulák és az adenoidok eltávolítása után. Ugyanakkor 30 éves korig nőtt az olyan problémák gyakorisága, mint a sinuitis.

A mandula kivétele és adenoidok eltávolítása után a kutatók szerint két-háromszorosára nőtt a felső légúti megbetegedések száma. Kisebb kockázatnövekedéseket azonosítottak a fertőző és allergiás betegségek esetében is. Az ún. adenotonzikelltómia után a fertőző betegségek rizikója 17 százalékkal nőtt. Az abszolút kockázat – vagyis egy adott személy rizikója – pedig kevesebb mint 2 százalékkal, de emelkedett. Ennek oka, hogy ezek az állapotok meglehetősen gyakoriak az általános populációban.

Eddig a kutatók csak a mandula kivételének rövidtávú, operációt követő kockázataira koncentráltak, Byars szerint az új tanulmány hosszabb távon tekintett bele a következményekbe.

A mandula két kör alakú csomó a torok hátsó részében. Az adenoidok magasan az orr és a száj tetején helyezkednek el. Az immunrendszer részei. Gyakran kiveszik őket, hogy kezeljék a krónikus fülfertőzést és a beszűkült légzést – s ez sokszor történik olyan korban, amikor az immunrendszer fejlődése még érzékeny. Sean Byars kiemeli: nem lehet azért mindig elkerülni a műtétet – főleg krónikus és visszatérő állapotoknál.

Dr. Michael Grosso, a New York-i Northwell Health Huntington Kórház gyermekgyógyász főorvosa elmondta: valójában nem bizonyított, hogy az operációk okoztak évekkel később problémát.

A nagy mandulákkal rendelkező gyerekeknél jellemzőjen olyan állapotok vannak jelen, melyeket légzőszervi, allergiás állapotként lehet leírni – ez nem a műtét következménye, hanem már meglevő ok” – vélekedett. Azzal azonban egyetért, hogy a mandula kivételét célzó operációkat gondosan meg kell fontolni. – „Az orvosoknak tisztában kell lenniük a potenciális egészségügyi következményekkel. Akkor kell megoperálni egy gyermeket, amikor az már tényleg elkerülhetetlen” – szögezte le

Dr. Rosenfeld, a New York-i SUNY Downstate Egészségügyi Központ otolaringológusa provokatívnak nevezte a tanulmányt, de egyetért Grossoval: nem világos, hogy a mandula kivétele okozza a későbbi állapotokat. Légzési problémák miatt műtétre előjegyzett gyerekeknél nem kell visszavonni a beavatkozást emiatt – fejtette ki RosenfeldA tanulmányt a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery szaklapban közölték.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php