Gerinctorna otthonra

Ha a gyógytorna és a gerincferdülés szavak gyakran szerepelnek a beszélgetéseinkben egymás mellett, két panaszkodás között, az két dolgot jelenthet: vagy kötelező gyógytornára lettünk felírva, amit szakemberekkel végzünk, vagy igyekszünk megelőzni egy ilyen szituációt a rendszeres testmozgással. Ebben a cikkben mind a kettőhöz igyekszünk segítséget nyújtani.

A gerincferdülés nem csak azokat érinti, akik napi legalább nyolc órában kényszerülnek irodaszékekbe vagy az iskolai padokba, bár tény, hogy főleg ők vannak veszélyben. A gerincferdülés nem csak a fizikai megjelenést rontja, komoly hátrányba taszítva az ebben a betegségben szenvedőket, de ráadásul akár állandó fájdalommal is járhat, még tovább súlyosbítva a betegség okozta tüneteket.

Az orvosi módszerek sokkal professzionálisabbak. Nem új keletű betegség a gerincferdülés, így kezelése is kiforrott eljárásokon alapszik.


gerinc

A gerinc állapotának ellenőrzése: nem csak a csontozat „szívósságát” vetik próba elé, hanem a rátapadó izmok teherbírását és mozgékonyságát is ellenőrzik.

Terápiás terv készítése: nyilván szükség lesz rá, miután az állapotfelmérő vizsgálatok lezajlottak.

Izomerősítés és -nyújtás: az izmok megfelelő állapota alapvetően szükséges ahhoz, hogy a torna sikeres legyen. A funkcionálisan megfelelő vázrendszer megalkotásához elkerülhetetlen az izmok karbantartása.

Speciális légzés megtanítása: ebből is láthatjuk, apróságoknak tűnő részletek milyen komoly fontossággal bírnak.

Napi testhelyzetek: a gyógytorna nem vehet igénybe sok időt, testtartartásunkat sokkal komolyabban befolyásolja annál a mindennapi rutin. Hogyan ülünk, hogyan állunk, hogy fekszünk.

Különböző terápiák: amelyek a gyógytorna és –tanácsadás mellett még mindig megoldást nyújthatnak, ha az eddigi módszerek még mindig nem segítettek hozzá a végső gyógyuláshoz.

Otthoni rendszeres gyógytorna: ezek egyszerű mozdulatok lesznek, amelyeket nem lehet elrontani, mégis segíthetik a javulást.

Munkahelyen és otthon is elvégezhetünk gyakorlatokat, hogy megelőzzük a bajokat. Mozgassuk a tagjainkat! Ha odafigyelünk saját magunkra, akkor éreznünk kell, mire van igénye a testünknek: mozgassuk a lábunkat. Az asztal alatt nyújtsuk lábizmainkat, és ne féljünk ásítani, nyújtózkodni sem! Ami természetes, attól ne fosszuk meg magunkat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.