Fontos különbségek a nátha és az allergia között

A nyári meleget sokan csak légkondicionáló használatával bírják ki, amitől azonban könnyen meg lehet fázni. Vajon hogyan tudjuk megkülönböztetni a náthát az allergiától?

Dr. Gálffy Gabriella pulmonológus, allergológus, klinikai immonulógus segít eloszlatni a tévhiteket a náthával és az allergiával kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a tünetek mások és ez alapján könnyen meg lehet különböztetni egymástól náthát és az allergiát. A nátha tehát más mint a szénanátha vagy az allergia.

Allergia kontra nátha

Az allergiások, szénanáthások leggyakoribb tünete a mindkét orrlyukból szivárgó vizes folyás, orrdugulás . Nagyon fontos tehát, hogy párhuzamosak a tünetek és nem csak az orr egyik része dugul el. Ha szempanaszokkal is ár, akkor viszketésről, könnyezésről beszélünk. Előfordulhat még torokkaparás, tüsszögés is. Utóbbiak miatt tévesszük gyakran össze a megfázással.

A megfázásnál színes, viszkózus orrfolyásról beszélünk. Emellé társulhat láz, arcfájdalom, orrdugulás, ami jelentkezhet csak az egyik oldalon vagy mindkettőn egyszerre.

Mi a helyzet a légkondival?

Az is tévhit, hogy a légkondicionáló berendezések szénanáthát okoznak. Az szénanátha hátterében, mindig pollenek állnak, amik szezonális jelleggel fordulnak elő. Az egyéb allergének például a por esetében állandó, egész évben tartó allergiáról beszélünk.

Náthát és különböző gombás fertőzéseket kaphatunk a légkondicionálótól, hiszen a kinti 40 fokhoz képest túl alacsonyra állított 25 fokos szobából ki vagy belépve megfázhatunk.

Még több különbség

Abban is fel lehet fedezni különbségeket, hogy milyen fajta allergia milyen életkorban alakul ki.Szénanátha például a 20-40 éves korosztálynál jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy idősebbek nem elehetnek szénanáthások.

Az allergia kialakulása is többféle módon történhet. Van, akinél fokozatosan alakul ki, de az is megesik, hogy egyik napról a másikra lesz valaki allergiás mondjuk a pollenre.

Időtartambeli különbségekről is beszélhetünk. A hirtelen jelentkező allergiáról sokszor nem is gondoljuk, hogy allergia. Mivel ezt megelőzően nem voltunk semmire érzékenyek náthának, megfázásnak gondolhatjuk a tüneteket. Akkor is érdemes gyanakodni, ha több napig, hétig fennállnak a tünetek.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphatna gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.