Ezért születhet a gyermek szívfejlődési rendellenességgel

Magyarországon minden századik gyermek szívfejlődési rendellenességgel születik, mely főként a magzatkori növekedésben bekövetkezett kóros változások és örökletes tényezők miatt alakulhat ki – hívja fel a figyelmet “A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány.

A probléma a szülők számára nehezen felismerhető tünetek miatt gyakran sokáig észrevétlen marad, holott rendszeres orvosi kontrollal, esetleg gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti beavatkozással az esetek 95%-a sikeresen kezelhető.

A hazai lakosság közel 1%-át érinti a veleszületett szívfejlődési rendellenesség (CHD – Congenital Heart Defect), melynek kialakulása különböző tényezőkre vezethető vissza: hátterében többnyire a magzati életkor 18-60. napjában ható ártalmak, vírusfertőzések, anyai betegségek (pl. cukorbetegség, epilepszia) és káros szokások (pl. dohányzás és alkoholfogyasztás), illetve genetikai tényezők állhatnak. A szívfejlődés hiányosságaihoz gyakran más egészségügyi problémák is társulnak, például a vese vagy a bélrendszer elváltozásai, bizonyos örökletes kórképek pedig, mint a Down-szindróma, fokozhatják a CHD kialakulásának kockázatát. Tekintve, hogy ma Magyarországon a veleszületett szívfejlődési rendellenesség a leggyakoribb ritka betegség, különösen fontos a széleskörű tájékoztatás a témában.

Veszélyesebbek számukra a légúti fertőzések is

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek lehetnek úgynevezett söntös elváltozások, amikor kóros összeköttetés van a kis- és nagyvérköri keringés között; vagy sönt nélküliek, amikor a billentyűk szűkek, illetve nem zárnak tökéletesen, esetleg a szívből kilépő nagyerek fejlődtek hibásan. Szerencsére a ma már fejlett terhesdiagnosztikai vizsgálatoknak köszönhetően a bajra sokszor fény derül még a kicsi világra jötte előtt vagy közvetlenül azt követően, de gyakran csak jóval később születik meg a diagnózis. Az elváltozások ugyanis ritkán okoznak látványos, egyértelműen azonosítható tüneteket – különösen az újdonsült szülők számára –, viszont árulkodó lehet a baba étvágytalansága és súlyának stagnálása, hosszfejlődési ütemének lassulása, a szapora légvétel, sőt, a kicsi bőre is kékes színűvé válhat, ha a szív elégtelen működése miatt nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a szervekhez.

„Fontos azt is tudni, hogy a CHD-val élők hajlamosabbak az alsó légúti betegségekre, a hörghurutra és a tüdőgyulladásra is. Emellett fokozott veszélyt jelenthet számukra az influenza és természetesen a koronavírus is, de a hazánkban éppen az elmúlt hetekben komoly járványt okozó légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncitial Virus) okozta fertőzés is jóval kockázatosabb, így ezek ellen még inkább érdemes védekezni. Az RSV-fertőzés megelőzésére hagyományos védőoltás nincs, de a legmagasabb kockázati csoportba tartozó gyermekek (2 éves kor alatt) jogosultak az ún. passzív immunizációra, ami az ellenanyag izomba történő beadását jelenti” – hangsúlyozza Dr. Ablonczy László, “A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány elnöke.

Tenyérbe rajzolt szív: fontos a figyelemfelhívás

A közvetlenül a keringést érintő elváltozások, valamint az egyéb szervrendszereket érintő következmények ellenére fontos hangsúlyozni, hogy a CHD-val diagnosztizált gyermekek 95%-a sikeresen kezelhető rendszeres szakorvosi ellenőrzés és gyógyszeres terápia mellett, még abban az esetben is, ha mindenképpen műtéti úton kell végleges megoldást találni. Napjainkban már nagyon ritka az olyan eset, amin nem lehetséges operációval segíteni. Éppen ezért kulcstényező, hogy a gyermekorvosok és a szülők, hozzátartozók is minél többet tudjanak a veleszületett szívfejlődési rendellenesség felismeréséről, a tünetekről és a kezelési lehetőségekről.

Ezzel a céllal jött létre a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség Hete: február 7. és 14. között minden érintett és a kis betegekkel szolidáris közösségimédia-felhasználó csatlakozhatott a figyelemfelhívó kampányhoz. Ehhez nem kellett mást tennie, mint egy szívet rajzolnia saját tenyerébe, majd az erről készült fotót vagy szelfit megosztani Facebook, illetve Instagram profilján a #szivugy és #figyelunkratok hashtagekkel ellátva.

A beteg gyermekek gyógyulása elsősorban azon múlik, hogy mi, felnőttek milyen körülményeket tudunk ehhez biztosítani nekik, mennyire tudjuk támogatni a felépülésüket az orvostudomány, illetve a szerető odafigyelés eszközeivel. Sokaknak ez csak egy fotó vagy közösségi poszt, nekik viszont azt jelenti, hogy számíthatnak ránk” – mondja Dr. Ablonczy László.

Olvasd el ezt is!

Ezek a csecsemőknél leggyakrabban előforduló szívbetegségek

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.