Ezek a fülfertőzés jelei gyerekeknél

Úgy tűnik, egy egyszerű megfázás is kiválthat a gyerekeknél fülgyulladást, mely náluk az átmeneti halláskárosodás leggyakoribb oka. A fülfertőzés pedig az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a szülők orvoshoz viszik gyermeküket. Szakemberek becslései szerint négyből három gyereknek lesz legalább egy fülgyulladása három éves koráig.

A fülgyulladás során a fülkürtben lévő kis átjáró, mely összeköti a középfület és a torok hátsó részét, megduzzad, így a folyadék és egyéb anyagok nem tudnak kijutni a megszokott módon. A folyadék csapdába esik a középfül mögött, ezzel tökéletes táptalajt képezve a baktériumoknak és növekedésüknek – számol be a mindenamihallas.hu

A duzzadt, folyadékkal teli fül fájdalmas lehet, különösen ha nyomja a dobhártyát. Nem minden megfázás eredményez fülfertőzést, de a következő tünetek jelei lehetnek, hogy ideje orvoshoz fordulni:

Nyűgösség. A babák több okból lehetnek nyűgösek, szóval érdemes háziorvoshoz fordulni ilyenkor, főleg ha további tünetek jelentkeznek.

Fülpiszkálás. Ez is egy tünete lehet a fülfertőzésnek, de egymagában nem egyértelmű jel. A nyűgös, fülét piszkáló babának lehet, hogy csak a foga nő. Ha fülfertőzésről van szó, ez is egy tünet.

Fülfájásra, halláscsökkenésre panaszkodik. A beszédhez elég idős gyerekek el tudják mondani, ha fáj a fülük vagy nem hallanak elég jól. A jó hír, hogy a hallás visszatér, amint elmúlik a fülgyulladás.

Nehezen alszik el, gyakran felébred éjszaka. A fertőzött folyadék nagy fájdalmakat okoz a gyermeknek lefekvéskor. Lehet, hogy sokkal jobban érzi magát a betegség alatt, ha nem fekszik teljesen vízszintesen, hanem magát feltámasztva.

Csökkent étvágy, hányás, hasmenés. A fülfertőzéseknél fájdalmas rágni és nyelni, könnyen felfordul a gyermek gyomra.

Láz. Az alacsonyabb láz, hőemelkedés is egy jele a kialakult fülgyulladásnak. Különösen akkor, ha már megfázott a gyermek vagy valamilyen légúti betegsége van.

Fül vízelvezetés. A bent rekedt folyadék áttörheti a dobhártyát, mely sárgás vagy akár véres váladékot eredményezhet. A dobhártya felszakadásakor a fertőzött folyadék távozik, enyhül a nyomás. Bár ez elég súlyosnak hangzik, de a dobhártya ezután meggyógyul.

A fülgyulladásra hajlamos gyerekek idővel kinövik ezt az állapotot. Ahogy felnőnek, a fülkürt meghosszabbodik, függőleges irányúvá válik, a folyadék könnyebben tud távozni. Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknek fülgyulladása van, vizsgáltassuk meg minél előbb. A kezeletlen fülgyulladás súlyos szövődményeket okozhat, beleértve az maradandó hallásvesztést. A gyermek korától és a fertőzés súlyosságától függően a gyermekorvos dönthet úgy, hogy felír antibiotikumot.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.