Egy tipikus gyermekbetegség, a skarlát

A skarlát egy járványos, fertőzéssel terjedő gyermekbetegség. Kezdeti tünetei a torokfájás és láz, később kiütések jelentkeznek. Kezelése a modern orvostudománynak köszönhetően egyszerűen Penicilinnel, antibiotikumokkal történik – nem árt azonban komolyan venni a betegség jeleit!

A skarlát egy tipikusan a gyermekkorban jelentkező, gyakori betegség, mostanra az enyhébb lefolyású fertőzések közé sorolhatjuk. Ennek ellenére semmiképpen sem szabad lebecsülni a kialakulását okozó baktériumot, mely többek között a torokgyulladásért is felelős A-tipusos streptococcus, ami a szervezetbe jutva először torokgyulladást okoz, majd az egész testen kiütések jelentkeznek.

A skarlát nevének említése nem véletlenül okoz rémületet a szülőkben: a korábbi generációkban a járványosan jelentkező gyermekbetegség elleni védekezés korszerűtlensége miatt gyakran súlyos lefolyású volt, szövődményekkel és úgynevezett utóbetegségekkel járt. Annak ellenére, hogy a fertőzésen a lakosság 30-40%-a ma is átesik, a modern orvostudománynak köszönhetően ma már könnyen gyógyítható.

A skarlát megjelenése és okai

A streptococcus torokfertőzésének csak kis része skarlátos megbetegedés, mert a baktériumok kis része bocsájtja ki a kiütéseket okozó anyagot. A betegség fertőző: cseppfertőzéssel, általában köhögéssel, tüsszentéssel, nyállal terjed, lappangási ideje kevesebb, mint egy hát – általában a megfertőződést követően egy-két nappal már észlelhetőek a tünetek. A tipikusan gyermekbetegségnek számító skarlát leginkább a téli időszakban, a 3-10 éves korosztályra veszélyes, a kicsik szervezetében ugyanis még nem található meg a betegség ellenanyaga. Csecsemőkorban egyáltalán nem jellemző, ahogy felnőttkorban sem, ekkorra ugyanis az enyhébb streptococcus-fertőzések alatt a szervezet védettséget szerez.

A skarlát tünetei és kezelése

A skarlát járványos betegség. Kezdeti jelei közé tartozik a magas, olykor 39 fokos láz, a torokfájás, fejfájás. A kezdeti tüneteket az egész testet borító, rózsaszín hólyagokra emlékeztető kiütések követik, mellette a nyelv kiszáradása, mandulafájás. A „skarlátvörös” jelző sem véletlenül kapta a nevét: a betegség egyik velejárója az eperszínű, feldagadt nyelv. A betegség lefolyási ideje általában 10 nap. A tünetek megjelenését követően azonnal orvoshoz kell fordulni, a kezelést azonnal el kell kezdeni: szakszerű orvosi utasítás alapján antibiotikumot kell szedni, ha a gyermek nem érzékeny rá Penicilint. Helyes kezelés esetén a skarlát nem jár szövődményekkel, ám a nem kezelt betegség továbbterjed a torokról a fülre, a mandulára és az üregekre, súlyosabb esetben a baktérium a vérkeringésbe is bekerülhet, további szervek megbetegedését okozva.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.