Amit a kullancsokról és eltávolításukról tudni kell

A kullancsok olyan apró méretű pókszabásúak, amik elsősorban emlősök és madarak vérét szívják. Világszerte majdnem 800 fajuk ismert, de Magyarországon csupán 42 féle található meg. Táplálkozási idejük 2-15 nap, ez idő alatt eredeti méretük 120-szorosára is képesek megduzzadni. Megfelelő körülmények között pedig több évig is kibírják táplálék nélkül.

Hol fordulnak elő a kullancsok?

Szinte mindenhol! Nem csak erdei kirándulásokon találkozhatunk kullancsokkal, hanem városi parkokban és saját kertünkben is. Kullancstámadásra tulajdonképpen 2 irányból számíthatunk: fentről és lentről.

A szemmel rendelkező kullancsok (pl.: birkakullancs) a fűszálakon pihennek, majd onnan kapaszkodnak fel áldozatukra. A szem nélküli, kullancsok (pl.: közönséges kullancs) a lombos fákon, bokrokon várnak, míg az elülső lábaikon lévő Haller-szerv nem jelzi, hogy potenciális áldozat közeledik, s ilyenkor fentről vetődnek áldozatukra.

Ajánlott óvintézkedések kullancs ellen!

– Amennyire csak lehet, takarjuk el a bőrünket, ne adjunk támadási felületet az élősködőknek!

– Kullancsriasztóval naponta többször fújjuk le/kenjük be magunkat és társainkat!

– Kullancseltávolító kanál nélkül ne induljunk el!

Az alapos átvizsgálásra mindig szánjunk időt!

– Házi kedvencünknek vásároljunk kullancs elleni eszközt (pl.: állatgyógyászati szereket forgalmazó patikában).

kullancs2

A kullancsok milyen betegségeket terjesztenek?

A kullancsok más fertőzött állatok vérét szívva válnak fertőzővé. Európában 15 féle betegséget terjesztenek, ebből 7 emberre is átterjedő. A 2 legismertebb a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Nem minden kullancs hordozza ezeket a betegségeket, de tudjuk, „jobb félni, mint megijedni”, ezért minden egyes kullancsot érdemes úgy kezelni, mintha komoly veszélyforrás volna!

Szerencsére az emberek többsége általában még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják a kullancsot, így kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók a sebbe jutnak, ám ha a fertőzött kullancs 1-2 napig a bőrben van, akkor szinte biztos a kórokozók bejutása.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ha kullancsot észlelünk, minél előbb távolítsuk el a fertőzések átadása miatt! Ez a legfontosabb szabály! Gyógyszertárban érdemes egyszer használatos műanyag kullancseltávolító kanalat vásárolni, ezzel ugyanis könnyedén kiszedhető a kullancs. Hogyan? Megmutatjuk!

kiszedes

A kullancs eltávolításának menete kullancseltávolító kanállal

  • Fertőtlenítsük le a kullancseltávolító kanalat!
  • Kiszedéskor ne használjunk semmilyen kenőcsöt vagy folyadékot (ecet, olaj), mert ezzel csak növeljük a fertőzésveszélyt!
  • Ott fogjuk meg a kullancsot, ahol a lehető legközelebb van a bőrhöz! Ha szükséges, kicsit feszítsük meg a bőrt, és húzzuk félre a szőrszálakat, hogy jobban hozzáférjünk az élősködőhöz!
  • Miután megfogtuk a kullancsot, kezdjük el felfelé húzni: finoman, de határozottan! Nagyon fontos, hogy ne csavargassuk, ne nyomjuk össze, mert a kullancs testéből kiömlő kórokozó-tartalmú testváladék megfertőzi a csípett személyt! Menet közben ne engedjük el, csak egyenletesen húzzuk felfelé!
  • Nem kell megijedni, ha a kullancs feje beszakadt, mert az pár nap alatt kilökődik, de azért figyeljük a sebet, hiszen fertőzés, gyulladás veszélye fennáll!
  • Ha kijött a kullancs, akkor fertőtlenítsük a csípés helyét bőrön alkalmazható fertőtlenítő oldattal, majd tegyünk rá ragtapaszt!
  • Fertőtlenítsük le a kezünket és a kullancseltávolító kanalat is!

Ezután a kullancsot tegyük egy jól zárható, kis dobozba, és vigyük el egy kullancsambulanciára, vagy rendeljünk az interneten kullancstesztet. Ezek segítségével megtudhatjuk, hogy fertőzött volt-e a kullancs.

Ha a kullancskiszedése utáni 1 hónapon belül betegségtüneteket tapasztalunk (láz, hányás, hidegrázás, izomfájdalom, gyengeség, piros folt, kiütés, fejfájás, szédülés, nyirokcsomó duzzanat), akkor azonnal keressünk fel egy orvost! 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.