Ahogy jött, úgy megy: a háromnapos láz

A háromnapos láz olyan fertőzés, melyen a babák többsége két éves kora előtt átesik. Nevét nem véletlenül kapta, hiszen a mindössze néhány napig tartó betegség hirtelen megemelkedő, magas lázzal kezdődik, melyet végül kiütések váltanak fel.

Bár az olykor 41 fokos láz először ijesztő lehet a szülők számára, a gyerekek körében igen ritkán jár szövődményekkel. A háromnapos láz okozója egyfajta herpesz vírus, mely csecsemő- és kisgyermekkorban jellemző általában, olykor tinédzserkorban is jelentkezik, leginkább a tavaszi időszakban.

A szülőknek nincs egyszerű dolguk: a magas láz és az azt követő kiütések miatt gyakran tévesztik össze a hasonló tünetekkel járó rubeolával és kanyaróval. A babák számára ártalmatlan betegség, a kismamáknak azonban komolyan kell venniük a tüneteket!

A háromnapos láz tünetei

A szülőket gyakran ijeszti meg a betegség: ahogy a neve is mutatja, 3-5 nap alatt lezajlik, de a kicsi láza hirtelen akár 41 fokra is emelkedhet! Ezen kívül azonban sem torokfájás, sem orrfolyás nem jelentkezik, innen különböztethető meg a megfázástól és influenzától.

A fertőzés a baba közérzetén sem mutatkozik, nem lesz fáradtabb és sírósabb sem a betegség alatt. Amilyen hirtelen emelkedett meg a testhőmérséklet, három nap elteltével olyan gyorsan le is csökken, gyakran akár a szokásos alá.

virus

Ekkor jelennek meg a félreértésre okot adó piros pöttyök a végtagokon, a törzsön, olykor az arcon is, melyek hasonlítanak a rubeolával és kanyaróval járó tünetekre. Szerencsére, ahogy jött, úgy megy a kiütés: általában már másnapra el is múlik, ami a betegség végének biztos jele.

A háromnapos láz kezelése

A rövid lefolyású betegséget egy herpesz vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban nyál útján, és sok esetben maga a szülő az átadó. A magas láz megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön: ez az ártalmatlannak nevezhető vírus, vagy valami komolyabb betegség támadta-e meg a picit!

Ha az orvos háromnapos lázat diagnosztizál, nincs szükség különösebb kezelésre, elég odafigyelni a megfelelő lázcsillapításra, és a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére. Hogy gyermeked ne száradjon ki, itass vele sok vizet, kis kortyokban!

A babára nézve szinte semmilyen kockázattal nem jár a betegség, hiszen a tünetek rövid lefolyásúak, szövődményekkel ritkán jár. Igazi veszélyt a kismama szervezetére jelent: a terhesség alatt elkapott fertőzés könnyen átjut a magzat szervezetébe, és súlyos vérszegénységet, vagy akár halvaszülést is okozhat! Ne feledd: ha a terhesség alatt olyan babával érintkezel, aki ebben a betegségben szenved, mindenképpen egyeztess nőgyógyászoddal!

Forrás:


Egy válasz

  1. Anikó

    Megtévesztő. De igenis lehet torokfájás, orrfolyás és egyéb tünetek is. Nem lesz sírósabb?Épp most tapasztalom… Ajánlom inkább: webbeteg.hu